Анемия

Калина
Написана от Калина юли 25, 2014 09:50

Анемия

Акценти:

  • Какво е анемия?
  • Лекува ли се и как?
  • Могат ли да възникнат усложнения?
  • Как да ги избегнем?

Свързани:

Какво представлява анемията?

Анемията е състояние, при което концентрацията на еритроцити  в кръвта е занижена.

Анемия също е налице и когато червените кръвни клетки не съдържат достатъчно хемоглобин.

Той представлява богат на желязо белтък, който придава червения цвят на кръвта, но основната функция на хемоглобина е да осигури преноса на кислород чрез еритроцитите от белите дробове към останалата част на тялото.

Ако вие имате анемия клетките, от които е изградено тялото ви не получават достатъчно количество кислород. В резултат на това се чувствате постоянно уморени и отпаднали. Могат да се появят и други симптоми като задух, световъртеж или главоболие.

Тежката или продължителната анемия може да увреди сърцето, мозъка и други органи в тялото. Ако анемията е много тежка може да стигне дори и до смърт.

Какви са характерните симптоми при анемия?

Най-честият симптом при анемия е умората. Ако имате анемия е възможно трудно да намирате сили да извършвате обичайни дейности, които на здрав човек не биха създали никакво затруднение.

Други симптоми на анемия:

  • Недостиг на въздух;
  • Виене на свят;
  • Главоболие;
  • Студени крайници;
  • Бледа кожа;
  • Болки в гърдите.

Тези симптоми могат да се появят, защото сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва богата на кислород кръв към всички части на тялото.

При лека до умерена анемия е възможно да не се появят никакви симптоми, но и да се появят те ще са съвсем леки и обикновено не създават голям дискомфорт.

Усложнения при анемия

При някои хора анемията може да предизвика аритмия, която представлява силно отклонение от обичайния сърдечен ритъм. С течение на времето, ако не бъдат взети мерки, аритмията е много вероятно да увреди сърцето и евентуално да доведе и до сърдечна недостатъчност.

Анемията е възможно да причини и увреждания и на други органи, защото кръвта не може да им достави достатъчно кислород.

Анемията може да стане причина и за много други здравословни проблеми. Хората, които имат бъбречни заболявания и анемия, е много вероятно при тях да се появяват и проблеми със сърцето.

Някои видове анемия са характерни с това, че тялото губи прекалено много течности и силно се дехидратира, а това може да бъде опасно за живота.

Как се лекува анемия?

Целта на лечението е да се увеличи количество кислород пренасяно от кръвта. Това се постига чрез увеличаване на броя на червените кръвни клетки и нивото на хемоглобина. Друга възможно цел на лечението е да се лекува основната причина за анемията.

Лечението, което е подходящо в зависимост зависи от вида, причината и стадия на заболяването. То може да включва промени в хранителния режим, прием на хранителни добавки и лекарства.

Недостигът на витамини и желязо в храната, която обикновено приемате, може да е станал причина за анемията.

Затова при анемия, когато причината за нея е установена, се препоръчва промяна на начина на хранене или прием на хранителни добавки, като в ежедневното меню се включват храни богати на витамини и съдържащи желязо като например на витамин В12 и витамин Б9, наричан още фолиева киселина.

Понякога при анемия се предписва и прием на витамин С, който помага на организма да усвои желязото, поето с храната.

Вашето тяло се нуждае от желязо, за да бъде нивото на хемоглобина нормално. Вашето тяло може много по-лесно да абсорбира желязото от месото, отколкото от зеленчуците и другите храни.

За лечение на анемия се препоръчва консумация на повече месо, особено на червено месо като говеждо и телешко, както и на пилешко, пуешко, свинско, риба и скариди.

Анемия
4.5 (90%) 50 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 25, 2014 09:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи