Анемия

Калина
Написана от Калина юли 25, 2014 09:50

Анемия

Акценти:

 • Какво е анемия?
 • Лекува ли се и как?
 • Могат ли да възникнат усложнения?
 • Как да ги избегнем?

Свързани:

Какво представлява анемията?

Анемията е състояние, при което концентрацията на еритроцити  в кръвта е занижена.

Анемия също е налице и когато червените кръвни клетки не съдържат достатъчно хемоглобин.

Той представлява богат на желязо белтък, който придава червения цвят на кръвта, но основната функция на хемоглобина е да осигури преноса на кислород чрез еритроцитите от белите дробове към останалата част на тялото.

Ако вие имате анемия клетките, от които е изградено тялото ви не получават достатъчно количество кислород. В резултат на това се чувствате постоянно уморени и отпаднали. Могат да се появят и други симптоми като задух, световъртеж или главоболие.

Тежката или продължителната анемия може да увреди сърцето, мозъка и други органи в тялото. Ако анемията е много тежка може да стигне дори и до смърт.

Какви са характерните симптоми при анемия?

Най-честият симптом при анемия е умората. Ако имате анемия е възможно трудно да намирате сили да извършвате обичайни дейности, които на здрав човек не биха създали никакво затруднение.

Други симптоми на анемия:

 • Недостиг на въздух;
 • Виене на свят;
 • Главоболие;
 • Студени крайници;
 • Бледа кожа;
 • Болки в гърдите.

Тези симптоми могат да се появят, защото сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва богата на кислород кръв към всички части на тялото.

При лека до умерена анемия е възможно да не се появят никакви симптоми, но и да се появят те ще са съвсем леки и обикновено не създават голям дискомфорт.

Усложнения при анемия

При някои хора анемията може да предизвика аритмия, която представлява силно отклонение от обичайния сърдечен ритъм. С течение на времето, ако не бъдат взети мерки, аритмията е много вероятно да увреди сърцето и евентуално да доведе и до сърдечна недостатъчност.

Анемията е възможно да причини и увреждания и на други органи, защото кръвта не може да им достави достатъчно кислород.

Анемията може да стане причина и за много други здравословни проблеми. Хората, които имат бъбречни заболявания и анемия, е много вероятно при тях да се появяват и проблеми със сърцето.

Някои видове анемия са характерни с това, че тялото губи прекалено много течности и силно се дехидратира, а това може да бъде опасно за живота.

Как се лекува анемия?

Целта на лечението е да се увеличи количество кислород пренасяно от кръвта. Това се постига чрез увеличаване на броя на червените кръвни клетки и нивото на хемоглобина. Друга възможно цел на лечението е да се лекува основната причина за анемията.

Лечението, което е подходящо в зависимост зависи от вида, причината и стадия на заболяването. То може да включва промени в хранителния режим, прием на хранителни добавки и лекарства.

Недостигът на витамини и желязо в храната, която обикновено приемате, може да е станал причина за анемията.

Затова при анемия, когато причината за нея е установена, се препоръчва промяна на начина на хранене или прием на хранителни добавки, като в ежедневното меню се включват храни богати на витамини и съдържащи желязо като например на витамин В12 и витамин Б9, наричан още фолиева киселина.

Понякога при анемия се предписва и прием на витамин С, който помага на организма да усвои желязото, поето с храната.

Вашето тяло се нуждае от желязо, за да бъде нивото на хемоглобина нормално. Вашето тяло може много по-лесно да абсорбира желязото от месото, отколкото от зеленчуците и другите храни.

За лечение на анемия се препоръчва консумация на повече месо, особено на червено месо като говеждо и телешко, както и на пилешко, пуешко, свинско, риба и скариди.

Анемия
4.5 (90%) 50 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 25, 2014 09:50
Напиши коментар

1 Коментар

 1. Сара ноември 29, 10:57

  Благодаря Ви за статията. Беше полезна за мен.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи