Анкилостома

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2014 13:14

Анкилостома

Акценти:

  • Каква е продължителността на инкубационния период на анкилостомиазата?
  • Съществува ли взаимовръзка между начина на проникване на анкилостомата в организма и проявената симптоматика?
  • Какъв медикамент се използва за унищожаване на паразитната инвазия в човешкото тяло?

Свързани:

Описание

Анкилостома или анкилостомиаза представляване хелминтоза, която се причинява от кукест червей.

Заболяването е разпространено предимно сред населението на субтропическите райони в Южна и Централна Америка, Южна Азия и Африка.

В някои от държавите в тези региони е заразено до 50% от населението. Огнища на паразитозата се появяват и в Южна Европа, като по-значимо такова е било в Италия, което означава, че и населението на България е потенциално изложена на риск.

Източник на опаразитяване с Ancylistoma duodenale са болни хора, а с Ancylostoma braziliens- най-вече кучета и котки. Естествената възприемчивост на човека към паразита е висока.

Заразяването се осъществява посредством замърсени с почва плодове, зеленчуци , горски плодове, билки, по които е възможно е да са се прикрепили ларвите на хелминта.

Начините на предаване на паразитоза е чрез храна, питейна вода и при директен контакт и неволно поглъщане на заразена почва.

Ендемични огнища се формират във въглищните и рудодобивните мини поради високата температура, високата влажност и лошите санитарни условия в тях.

И в тази връзка рисковите групи са градинари, миньори и селскостопански работници. На най-голям риск от заразяване са изложени малките деца, тъй като често ходят боси и не са изградили все още навици да поддържат добра лична хигиена.

Какви са симптомите?

Инкубационният период на заболяването е 40-60 дни. И в повечето случай паразитозата протича безсимптомно. По-тежкото проявление на симптоматиката зависи от начина на проникване на хелминтите в организма.

Най-характерната проява на заболяването е хипохромна желязодефицитна анемия, тъй като паразитът се храни с кръв. Със своите зъби той се прикрепя към стената на чревната лигавица.

На мястото на закрепването се формират ерозии и язви с диаметър до 2 см, поради което е възможно да започнат продължителни чревни кръвоизливи, които и провокират развитието на желязодефицитна анемия.

Понижават се и нивата на кръвните белтъци – хипоалбуминемия.

Опаразитяването засяга и централната нервна система, засегнатият започва да се чувства отпаднал и сънлив, при децата се забавя умственото и физическото развитие.

От какво се причинява?

Причинителят на заболяването е Ancylostoma duodenale – кръгъл червей /нематод/. Размерът на мъжкия е 8-11, а на женската 10-14, полово зрелите индивиди обитават дванадесетопръстника – горната част на тънкото черво.

Лечение на анкилостома

За лечение на кукест червей се предписва мебендазол /Вермокс/за перорално приложение в следната доза 2 пъти дневно сутрин и вечер по 100 мг. в продължение на 3 последователни дни.

Противопоказно е при приема на лекарството да се приема и алкохол. То не е предназначено за постоянна употреба, тъй като води до множествено странични реакции и увреждане на черния дроб и бъбреците.

При предозиране трябва да се приема известно време активен въглен.

По време на лекарствената терапия пациентът трябва да консумира по-леки храни и да избягва много мазните такива.

Превенция

За да предотвратите опаразитяване трябва старателно да измивате плодовете и зеленчуците, в никакъв не трябва да ги консумирате, ако преди това не сте ги измили.

Ако планирате посещение в места, където няма изградена канализация, трябва да пиете питейна вода, само след като сте я варили 5 минути или можете да разтворите ½ таблетка йод в 1 л. вода.

Носете затворени обувки, когато планирате ходене в места, където има голяма вероятност почвата да е замърсена с фекални маси.

Анкилостома
4.4 (88.73%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2014 13:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи