Правилното хранене е важно за всяка възраст и за всеки човек.

Един от неизменните компоненти на нашето меню е животинския белтък, основният източник на който е пилешкото месо.

Освен това, то съдържа животински мазнини, необходими за пълноценния метаболизъм, лесно се усвоява и е с приятен вкус.

Но по телевизията или в интернет често чуваме или виждаме, че съвременните пилета се отглеждат на хормони и антибиотици.

Не е ли опасно месото, в което се съдържат тези вещества?

Животински белтък от пилешко месо

Голямото количество мазнини превръща някои меса в недиетични, затова не трябва да се консумират ограничено.

Свинското и агнешкото имат приблизително еднакво количество мазнини и белтък, и затова не е желателно тези меса да се ядат често.

В говеждото мазнините са по-малко, но и то не е подходящо за всички хора.

Но пилешкото месо е идеална храна на практика за всички.

В него се съдържат животински белтък, лесен за усвояване, а мазнините са малко, особено ако пилешката кожа е премахната.

Пилешките гърди съдържат белтъчини и са на практика без мазнини.

Месо почти без мазнини – каква е ползата от него?

Ако се прекалява с храните източници на животински мазнини, това се отразява неблагоприятно на здравословното състояние и на метаболизма, поради повишаване нивата на холестерола.

Това налага месото да е с колкото се може по-малко мазнини.

Филето от пилешки гърди е на практика лишено от мазнини, но пък съдържа много белтък.

Червеното пилешко месо пък съдържа нисък процент мазнини.

Най-много мазнини пилетата имат в кожата и под нея, в областта на опашката и краката.

Това е причината е да не се използват в диетичното хранене, за предпочитане са филето и червеното филе без кожа.

Но не само заради мазнините пилешкото месо може да представлява опасност за здравето.

Съвременните кокошки се отглеждат по специални технологии и с използване на определени вещества, които стимулират техния растеж и се борят с причинителите на опасни инфекции.

Използват ли се хормони за растежа на птици?

Ако сравним пилетата, които са се продавали по магазините през 70-80-те години, и съвременните, последните изглеждат доста по-големи и по-месести.

Днес птиците се отглеждат на специална храна, за да наддават на тегло, а ако са носачки, за да снасят по много яйца.

Но от качеството на съвременното пилешко месо има какво още да се желае, дори и да няма нарушения на изискванията на Агенцията за безопасност на храните?

Веднага обаче възниква въпроса защо птиците през последните 2-3 десетилетия са започнали да растат толкова бързо и да наддават на тегло?

Това активно наддаване на килограми трудно би могло да се осъществи без прекомерна стимулация, и често за това обвиняват растежните хормони.

Макар и производителите да отричат използването на такива, трудно бихме могли да си представим, че дори и при много питателна храна, птиците не трупат мазнини, а само мускулна маса.

Използване на антибиотици при отглеждане на птици

Производителите отричат използването на хормони, но употребата на антибиотици за птици е разрешена в нашата страна.

Добавят се към храната с цел профилактика на опасни заболявания по птиците.

Защо храненето с подобно месо е опасно?

Много специалисти свързват подобни обработени храни с нарастването на случаите на алергии към пилешкото месо, а с галопиращата заболеваемост на храносмилателния тракт още от най-ранна възраст.