Антиоксидантите предизвикват преждевременно стареене?

Мария
Написана от Мария ноември 29, 2014 11:45

Антиоксидантите предизвикват преждевременно стареене?

Акценти:

  • Какво представляват антиоксидантите?
  • Как, според теорията, забавят процесите на стареене?
  • Само бизнес, от който няма полза, ли са хранителни добавки, съдържащи антиоксиданти?
  • Защо всъщност се оказва, че свободните радикали са полезни за организма?

Свързани:

Хранителните добавки, съдържащи антиоксидантите могат да предизвикат ускорено стареене на органите.

Ново научно изследване доказва, че кислородът, съдържащ свободни радикали – молекулите, към които са насочени антиоксидантите – всъщност може да удължи живота на клетките.

Антиоксидантите са вид молекули, които могат да неутрализират свободните радикали, които са нестабилни и високо реактивни молекули.

Поддръжниците на антиоксидантите твърдят, че понижаването на нивата на свободните радикали може да забави процесите на стареене.

Поради тези възприети от широката общественост техни свойства, антиоксидантите са се превърнали в огромен бизнес. Продажбите на антиоксидантни хранителни добавки в световен мащаб се оценяват на няколко десетки милиарда долара годишно.

Но ново проучване върху червеи нематоди, показва, че образуването на свободни радикали /от техническа гледна точка „реактивен кислород“ / е причина червеите да живеят по-дълго.

Това изследване противоречи на теорията, че свободните радикали са отговорни за стареенето.

Изследователите твърдят, че свободните радикали могат да активират сигналните пътища в клетките и да предизвикват промени в генната експресия. По този начин изменят чувствителността на клетките към стреса и спомагат за тяхното по-продължително оцеляване.

Или както гласи популярната мисъл на немския философ Фридрих Ницше: „Това, което не ни убива, ни прави по-силни.“

Въпреки това, учените отбелязват наличието на няколко разлики между гръбначните животни и червеите. Нематодите имат фиксиран брой клетки, и изследователите предполагат, че поради това червеите се опитват да ги възстановят, а не да ги премахнат.

Но все пак засега не е ясно дали свободните радикали спомагат за удължаване на продължителността на живота при хората или че антиоксидантите ще ни състарят по-бързо.

Ако се храните разнообразно и се движите достатъчно, най-вероятно никога няма да ви се наложи да вземате, каквито и да било хранителни добавки.

От къде произтича всичко това?

Изследването е проведено от учени от университета „Макгил“ в Монреал и е финансирано от канадските здравни институти за научни изследвания и от университета „Макгил“.

Изследването е публикувано и в рецензираното списание „Клетка“.

Но резултатите от него се преувеличават, тъй като за него е съобщено и в „Дейли мейл“. Проучването изследва червеи /C. elegans/, а не хора.

Учените отбелязват, че митохондриалните реактивни кислородни молекули – неутрализират се от антиоксидантите – участват в процесите на апоптоза /програмирана смърт на клетките/ при гръбначните животни, към които се причисляват и хората.

Въпреки това, учените твърдят, че този процес не въздейства отрицателно на организма, а напротив, той е елемент от защитен механизъм, който елиминира дефектните клетки.

Антиоксидантите предизвикват преждевременно стареене?
4.5 (89.33%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 29, 2014 11:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи