Антитела към вируси – какво означават резултатите от изследванията

Мария
Написана от Мария юни 10, 2016 15:09

Антитела към вируси – какво означават резултатите от изследванията

Акценти:

  • Херпесвирус - опасност
  • Извънклетъчни агенти - рискове
  • Заболяване - цитогамегаловирус

Свързани:

Заразяването с вирус е нещо съвсем обикновено за повечето хора. С тези извънклетъчни агенти се сблъскваме буквално ежедневно.

Но какво значи положително изследване? И защо може да бъде такова, когато никакви симптоми или влошаване на състоянието не се наблюдава? Какви са различните класове антитела?

Как да определим заразяване с вирус – симптоми и изследвания

Инфекцията започва от острия период – вирусът активно се размножава в клетките, а имунната система изработва защитни механизми.

В зависимост от вида на микроорганизмите, след което започва пълно оздравяване, носителство или пък заболяването преминава в хронична форма с обостряния впоследствие.

Най-често острият стадий се характеризира с наличие на симптоми. Например, грип и други остри респираторни вирусни инфекции, проявява се с висока температура, кашлица, общо влошаване на състоянието.

Варицелата се отличава със силно изразен обрив, а паротитът – възпаление на лимфните възли зад ушите. Но в някои случаи, дори в начален етап, вирусът не дава признаци за себе си – заболяването протича безсимптомно.

Диагностиката се усложнява и от това, че подобни признаци могат да бъдат при различни вируси.

Например, папиловирусите могат да предизвикат образуването на брадавици и кондиломи, но могат да бъдат различни по тип, а това означава и по опасност.

Някои видове могат да преминат без лечение, други изискват контрол, доколкото се явяват онкогенни.

Именно затова окончателната диагноза може да се постави само след изследване на антитела към вируса – имуноензимно изследване.

Диагностиката на кръвта открива конкретния тип, а също и помага за определянето на стадия на заболяването, интензивността на увреждането от вируса и дори колко е заразен човек.

В някои случаи се използва изследването полимеразна верижна реакция, която помага за откриването на дори и минимално количество вируси в пробата.

Какво е това придобит имунитет?

Човешкият имунитет се дели на вроден и придобит. Системите на първия са способни да атакуват всеки чужд микроорганизъм, токсин и прочие.

Като ефективността на такава защита далеч невинаги е висока. Придобитият имунитет, напротив, е разчетен към конкретни антигени и е способен да противостои само на тези вируси в организма, които са вече заразявали човека.

За придобитият имунитет, по-конкретно отговарят и имуноглобулините. Първо, това са от класа IgG, които са способни да остават в кръвта на човека през целия му живот.

При първично заразяване имунната система само произвежда антитела към вируса. При следващите случаи на заразяване те бързо атакуват и неутрализират антигена, и заболяване просто не се развива.

Именно с придобития имунитет се обяснява понятието за детските инфекциозни болести.

Вируси в организма – носителство на инфекции и болести

Някои вируси остават пожизнено в организма.

И това е свързано с техните възможности за защита – едни проникват в нервната система и там престават да бъдат достъпни за имунните клетки, а ХИВ, например сам атакува сам лимфоцитите.
И наличието на вируса невинаги говори за заболяване.

Понякога човек остава носител през целия си живот не усеща последствията на вирусната инфекция. Пример за такива антигени могат да бъдат херпесвирус – прост херпес 1 и 2 типове, цитомегаловирус, вирус Епщейн-Бар.

Болшинството от населението на планетата е инфектирано с тези извънклетъчни агенти, но заболяванията са свързани с тях, се срещат с тях.

Съществуват вируси, които живеят в организма на човека през целия му живот, но предизвикващи доста сериозни заболявания.

Антитела към вируси – какво означават резултатите от изследванията
4.5 (89.6%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 10, 2016 15:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи