Антрален или повърхностен гастрит – причини и симптоми

Мария
Написана от Мария септември 7, 2018 19:56

Антрален или повърхностен гастрит – причини и симптоми

Акценти:

  • Възбудител - бактерия
  • Гастропротектори - бисмут
  • Ензими - спазмолитици

Свързани:

Антрален гастрит – това е широко разпространено възпалително заболяване, характеризиращо се с увреждане на пилорния отдел на стомаха. Този възпалителен процес обикновено е с хронично протичане.

В преобладаващия брой случаи за него е характерна бактериална природа.

При спазване на всички препоръки на лекуващия лекар тази патология достатъчно добре се поддава на лечение. В противен случай може да стане причина за образуване на язвени дефекти или дори на различни тумори.

С това заболяване ежегодно се сблъскват голямо количество хора. Според статистиката, сред всички гастрити, на антралната форма се падат повече от 80%. Интересно е, че своевременно медицинска помощ търсят само 10 от 100 души.

Обяснението на това е възможно с това, че много хора предпочитат да се занимават със самолечение или да отлагат до този момент, до който не се развият каквито и да е усложнения. Освен това, понякога това възпаление протича в безсимптомна форма.

Пилорният отдел на стомаха се нарича още и антрален. Средно е с дължина от 4 до 6 см.

Между пилорния отдел и дванадасетопръстника се намира пилорният сфинктер, отговарящ за регулацията на стомашния сок, постъпващ в червата, а също и за предотвратяване връщането на храна.

Основна функция на антралния отдел е алкализиране на храната преди преминаването ѝ в дванадесетопръстника. Освен това анатомичното образувание изпълнява и моторна функция.

При възпаление на пилорния отдел се блокира образуването на бикарбонати. Това способства за повишаване киселинността на стомашния сок, и навлизането на прекомерно кисело съдържимо в червата.

Лигавицата на дванадесетопръстника се уврежда, което води до образуване на язвени дефекти впоследствие.

Както вече казахме, в преобладаващия брой случаи антралния гастрит е с бактериална природа. Негов възбудител е бактерията с название Helicobakter pylori.

Чрез образуваните от него ензими този микроорганизъм способства за намаляване на вискозността на стомашната слуз. Това създава благоприятни условия за по-нататъшно придвижване на бактериите и прикрепването им към стената на пилорния отдел на стомаха.

Чрез активното размножаване на тези микроорганизми лигавицата се уврежда и се нарушава работата на секреторния апарат. На фона на повишената киселинност с течение на времето в патологичния процес се въвличат и други отдели на стомаха.

Съществуват редица косвени фактори, които създават благоприятни условия за развитие на антрален гастрит. На първо място, това е небалансираното хранене.

Прекаляването с твърде пикантна храна, честите хранения в движение, продължително гладуване – всичко това може да способства за активация на патогенна флора.

Тук следва да се спомене, че хората, които се придържат към строги диети за отслабване, също са в рисковата група.

Симптоми при антрален гастрит

Това заболяване в продължение на дълъг период от време може да не се съпровожда с никакви симптоми. Клиничната картина се появява едва когато възпалителният процес се е усложнил от някакви състояния.

С прогресирането на патологията болният започва да се оплаква от болки в епигастралната област. Първоначално болковият синдром възниква приблизително около 1.5 часа след хранене, а впоследствие се появява и при дълги интервали между храненията.

Лечение

Включва назначаване на антибактериални препарати, инхибатори на протонната помпа и препарати бисмут. Паралелно се назначават и спазмолитици, антисекреторни средства, ензими, гастропротектори.

Профилактика на антрален гастрит

Достатъчно е правилно хранене, справяне с вредните навици – употреба на алкохол и цигари, а също избягване на силен стрес.

Антрален или повърхностен гастрит – причини и симптоми
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 7, 2018 19:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи