Апитерапия – лечение с ужилвания от пчели

Мария
Написана от Мария май 13, 2015 10:44

Апитерапия – лечение с ужилвания от пчели

Акценти:

  • Пчелна отрова - ужилване
  • Чувствителност към апитоксина
  • Апитоксин - болезнена реакция

Свързани:

Апитерапията е метод за лечение на различни заболявания с помощта на живи пчели и с продуктите от пчеларството.

Пчелната отрова или апитоксин представлява гъста безцветна течност с характерна миризма, напомнящ ароматът на меда и с горчив изгарящ вкус.

Целебни свойства на пчелната отрова

Химичният състав на апитоксина засега още не е точно установен. Известно е, че пчелната отрова съдържа биологично активният белтък, пептиди, ензими, свободни аминокиселини, хистамин, мравчена и други киселини, мазнини, стеороидоподбни вещества, летливи масла някои микроелементи.

При ужилване пчелата отделя 0.2-0.3 мг отрова – смъртоносна за човека доза се смятат 500 едновременни ужилвания, което представлява 0.2 грама отрова.

Количеството на отровата зависи от възрастта на пчелите, времето от годината и храната. Например, през лятото пчелата обикновено изработва по-голямо количество пчелна отрова.

При младите пчели няма отрова или тя е много малко. Пчелата работничка отделя 2 седмици след раждането си максимално количество отрова. С възрастта нейната жлеза, образуваща отрова, отмира.

Сложността на химическия състав на пчелната отрова определя неговото специфично действие върху организма на човека.

Апитоксинът е много силно обеззаразяващо средство – дори в съотношение 1:15000 той запазва стерилност, като изобщо не съдържа микроорганизма. Също така оказва противовъзпалително и холинолитично – инхибира образуването на жлъчка, действие.

Отделно от това:

• затруднява предаването на болкови импулси чрез гръбначния мозък;
• предотвратява конвулсивни състояния;
• понижава артериалното налягане, способства за увеличаване на обема на кръвта;
• оказва антиаритмнично действие;
• увеличава обема на кръвоносните съдове в мозъка;
• подобрява мозъчното кръвообращение;
• стимулира функцията на кората на надбъбречните жлези;
• увеличава концентрацията на кортизол в кръвта;
• подобрява кръвните показатели;
• подсилва имунитета;
• подобрява моторната и секреторната функция на стомашно-чревния тракт;
• стимулира половите жлези
• повишава фертилността;

Преди да се проведе лечение с ухапване от пчели, лекарят е длъжен да направи биологична проба на пчелната отрова, посредством еднократно ужилване в областта на кръста.

На следващия ден чрез лабораторен метод се определя чувствителността на организма към пчелната отрова. Ако показателите са в нормите започва курсът на лечение.

Действието на пчелната отрова върху организма на човека в значителна степен зависи от количеството на ужилванията, тяхната локализация и индивидуалната чувствителност на организма.

Например, по-голямата част от здравите хора могат да понесат 5 и дори 10 едновременни ужилвания.

При което възниква само локална реакция, която се изразява в поява на болка, парене, отток, подпухналост и зачервяване на мястото на засегнатия участък.

Също така при леките случаи на реакции на пчелната отрова могат да се наблюдават – неразположение, повишаване на температурата, главоболие, поява на обрив от типа на уртикарията.

Внимание! При хората с повишена чувствителност към пчелната отрова ужилването дори от 1 пчела може да предизвика тежка генерализирана реакция, която ще се наблюдава не само едновременно с гореизброените симптоми, но и с такива неприятни проявления като повръщане, диария, задушаване, ускоряване на пулса посиняване, втрисане, понижаване на артериалното налягане, загуба на съзнание, конвулсии, болки в сърдечната област.

И ако навреме не бъде оказана помощ, човек с такива симптоми след ухапване на пчела може да умре, поради преустановяване на дихателния процес.

Най-болезнено реагират на апитоксина жените – особено бременните, децата и хората в напреднала възраст. При редовно ужилване от пчели, както това се случва при пчеларите, чувствителността към пчелната отрова се понижава значително.

Апитерапия – лечение с ужилвания от пчели
4.4 (88.8%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 13, 2015 10:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи