Артериална хипертония при деца и тийнейджъри – какви са причините и как се лекува

Мария
Написана от Мария декември 2, 2015 19:35

Артериална хипертония при деца и тийнейджъри – какви са причините и как се лекува

Акценти:

  • Хипертония - детска възраст
  • Мероприятия - немедикаментозни
  • Терапия - перорална

Свързани:

Какви са съвременните методи за диагностика и лечение на артериална хипертония при деца и тийнейджъри.

Артериалната хипертония е един от най-актуалните проблеми на съвременната педиатрия.

Нейната разпространеност сред деца и юноши прогресивно се увеличава – по данни от епидемиологичните изследвания – през 1991 г. е била от 1% до 5% от всички деца, а през 2006-8.8-22.7%. От същинска хипертония страдат от 10-35% от децата с това заболявания, докато от вторична са 65-90%.

Видове артериална хипертония

Както е известно различават се два вида първична – есенциална и вторична симптоматична АХ.

Първичната форма е самостоятелно заболяване, при което се наблюдава повишаване на стойностите на систолата и/или на диастолата без определена причина.

Развитието на същинска хипертония се определя от комплекс хемодинамични, неврохуморални, метаболитни, генетични и други фактори, взаимодействащи си едни с други.

Доказана е ролята на нарушаване на функционалното състояние на ендотела, което се проявява в аномалия на баланса между вазоконстрикторните и вазодилаторните фактори на регулацията на тонуса на кръвоносните съдове, с нарушаване на трофиката на същите, увеличаване на агрегацията на тромбоцитите и усилване на пролиферацията на съдовите стени.

Лабилната артериална хипертония е клинико-патогенетична форма на първична артериална хипертония, която се характеризира с постоянно повишено артериално налягане.

Като при измерване няколко пъти периодично се регистрират нормални стойности.

Но се достига и до стойности над 95% от нормалните, като при денонощно измерване индекса на артериалното налягане варира в пределите 25-60% от най-високата стойност, която е измерена за деня, в който е извършен мониторинга; наблюдава се повишено колебание.

Стабилна АХ – клинико-патогенетична форма на първичната АХ, при която се наблюдава постоянно високо кръвно налягане както през деня, така и през нощта.

Вторичната артериална хипертония е обусловена от патологични процеси в различни органи и системи.

Диагностика на АХ

Първичното обследване на дете с артериална хипертония трябва да включва пълна кръвна картина, анализ на урината, изследване на урината за бактериурия, биохимично изследване на кръвта – нива на електролитите, бъбречни проби, клирънс на креатинин – изследване, при което се определя какви са нивата на този отпаден продукт, електрокардиограма, ехокардиограма, ултразвуково изследване на бъбреците, рентгенография на гръдния кош, преглед на очните дъна от офталмолог, а също и преглед от ендокринолог и невролог.

По възможност се извършва нефросцинтиграфия, екскреторна урография – при отсъствие на изразена бъбречна недостатъчност, определяне на нивата на алдостерона и активността на ренина на плазмата.

В повечето случаи въз основа на получените данни лекуващият лекар успява да определи най-вероятната група заболявания, предизвикващи повишаване на артериалното налягане, а също и да се получи информация за давността на артериалната хипертония по степента на хипертрофия на миокарда на лявата сърдечна камера, тоест колко време преди провеждане на изследването е възникнало заболяването.

Артериална хипертония при деца – принципи на лечение

Терапията при умерено изразено високо кръвно налягане при липса на засягане на вътрешните органи – сърце, главен мозък, бъбреци, е необходимо да започне с немедикаментозни мероприятия, чийто принцип са модификация на начина на живот – понижаване на телесната маса – при затлъстяване или наднормено тегло, повишаване на физическата активност, промяна на характера и режима на хранене, преустановяване на тютюнопушенето при тийнейджъри.

Пероралната терапия е необходимо да започне с ниски дози антихипертензивни препарати.

Не се препоръчва едновременното използване на препарати с еднакъв механизъм на действия, тъй като това може да доведе до усилване на страничните ефекти.

Артериална хипертония при деца и тийнейджъри – какви са причините и как се лекува
4.5 (89.3%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 2, 2015 19:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи