Артериалната хипертония при мъжете е свързана с ниското качество на спермата

Мария
Написана от Мария февруари 7, 2015 15:40

Артериалната хипертония при мъжете е свързана с ниското качество на спермата

Акценти:

  • Артериална хипертония
  • Качество на спермата
  • Безплодие

Свързани:

Около 15% от всички съпружески двойки срещат проблеми при създаването на дете, при това в половината от тези случи това се дължи на отклонения при мъжете.

По-рано беше доказано, че при проспективно наблюдение на мъже, страдащи от безплодие в следващите години след откриването на това състояние се установявало повишено ниво на обща смъртност и на такава, произтичаща от наличие на сърдечно-съдови заболявания.

Това показва, че репродуктивните проблеми могат да служат като предупреждаващ сигнал за влошено здравословно състояние на мъжете като цяло.

През декември 2014 година в списание Fertility and Sterility бяха публикувани онлайн резултатите от проведеното с подкрепата на Американската общност по репродуктивна медицина, в които беше показана взаимовръзката между влошеното качество на спермата при мъжете и различните медицински състояние при вече доста млади представители на силния пол.

В посоченото по-горе проучване била анализирана връзката между качеството на спермата и здравословното състояние в кохортно изследване, включващо 9387 мъже на средна възраст от 38 години, които били подложени на изследвания поради безплодие за периода от 1994 до 2011 година.

При 44% от участниците в тази кохорта по време на изследванията за безплодие се поставяла най-малко една медицинска диагноза, която не е била свързана с невъзможността им създадат дете.

При използването на индекса за коморбидност на Чарлсън /тоест това са съпътстващи безплодието медицински състояния, но и същевременно си взаимодействат с него/ се оказало, че мъжете, които имали най-високи стойности на този индекс имали най-ниските показатели за обема на спермата, концентрацията на сперматозоидите, тяхната подвижност, за общия брой на половите клетки, а морфологичната им оценка също била най-лоша.

Множеството отклонения от статистическата норма на различните показатели на сперма се свързват и то с голяма степен на сигурност с вероятността от наличие на съществен медицински проблем.

Честотата на патологични изменения била значително по-висока при мъжете с ендокринни, сърдечно-съдови, пикочо-полови и кожни заболявания в сравнение с участниците без тези състояния.

Повишена честота на отклонения по отношение на различните показатели на спермата била свързана с артериалната хипертония, заболявания на периферните съдове и с мозъчно-съдовата болест, а също и с неисхемичните сърдечни заболявания.

Едно от възможните обяснения за установената взаимовръзка може да бъде следния факт. В процеса на възпроизводство участват пряко приблизително около 15% от всички човешки гени и повечето от тях също имат съществено значение при функционирането на други телесни системи.

Същевременно откриването на други специфични фактори, които влияят на сперматогенезата при мъжете, прави възможно по-качественото консултиране на пациентите и то въз основа само на анализ на еякулат.

Например, значителен практически интерес може да представлява установената асоциация с артериалната хипертония, като има се предвид широкото разпространение на това състояние.

Авторите на изследването считат, че посещението в клиника по семейно планиране и репродукция може да бъде отличен повод за диагностика на редица важни медицински проблеми, а тяхното лечение на свой ред може да спомогне за разрешаването на проблема с безплодието.

Например започването на лечението на хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания, които са свързани с лошото качеството на семенната течност, би довело след около 2 месеца до подобряване на мъжките оплодителни способности. Но следва да се отбележи, че някои от приложимите при сърдечно-съдови заболявания терапия биха могли да доведат до влошаване на качеството на спермата.

Артериалната хипертония при мъжете е свързана с ниското качество на спермата
4.5 (90.38%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 7, 2015 15:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи