Артроза на коляното – как се забавя разрушаването на ставата

Мария
Написана от Мария септември 2, 2016 22:00

Артроза на коляното – как се забавя разрушаването на ставата

Акценти:

  • Хрущялна тъкан - колаген
  • Желатин - полезен
  • Растителни масла - внимание

Свързани:

Артрозата – това е заболяване на ставите предимно с невъзпалителен характер, предизвикано от дегенеративни процеси, протичащи в ставната кухина и прилежащите тъкани.

Проявява се с болка и нарушаване на двигателните функции. Болестта може да засегне различни стави, но най-често страдат на шията, на кръста и на коленете.

Артрозата на коляното /гонартроза/ съставлява 40% от случаите на тази патология. И макар че пълното излекуване е невъзможно, все пак се поддава на лечение.

Терапията е насочена към отстраняване на болката и забавяне разрушаването на ставата.

Лечение на артроза

За постигането на основните цели на лечението се прибягва както към медикаментозна, така и към немедикаментозна терапия.

• За париране на ставните болки широко се използват ибупрофен, диклофенак, нимезулид и други нестероидни противовъзпалителни средства, които демонстрират по-висока ефективност в сравнение с обикновените обезболяващи.

Но заради неблагоприятния страничен ефект, които оказват на храносмилателната и сърдечно-съдовата система, препаратите от тази група се приемат на кратки курсове в период на обостряне.

• С цел забавяне разрушаването на ставата при лечение на артрозата се назначават хондропротектори – вещества, защитаващи хрущяла – глюкозамин и хондроитин. Необходимо е да се приемат допълнително.

• Облекчават болката и подобряват кръвоснабдяването на засегнатите участъци различни мазила, гелове, кремове. Подобряват регенерацията на тъканите и облекчават възможното възпаление външните средства за основа на НПВС или хондропротектори – диклофенак, хондроксид и др.

• В тежки случаи на артроза се прибягва до вътреставни инжекции хормонални препарати;

• Хирургична интервенция – протезиране, се провежда при неефективност на консервативните методи на лечение.

Немедикаментозното лечение на артрозата предполага физиотерапия, лечебна физкултура, масажи, санаторно-курортно оздравяване с използване на лечебна кал. От нетрадиционните методи пиявици и акупунктура.

Лечебната физкултура и занимания с препоръчителните видове спорт имат важно значение за профилактика и лечение на артроза на коляното.

В период на обостряне на заболяването на ставата е необходимо да се осигури покой, но с намаляване на болката следва да се премине постепенно към препоръчаните от специалисти упражнения доколкото именно движението на коленната става осигурява овлажняване на хрущяла, нормализация на обменните процеси в него, укрепване на сухожилията и мускулите.

Най-полезни за ставите са разходките пеша и с велосипед, плуването, карането на ски по равни местности. Не се препоръчват бягане, тежка атлетика, тенис.

Лечението на артроза с помощта на всички видове терапии, а също и специални видове физически натоварвания забавят разрушаването на ставата, възстановяват нейната подвижност, подобряват качеството на живот на човека.

Хранене при артроза

Трябва да способства за подобряване на обменните процеси на обменните процеси и намаляване на излишното тегло. Специална диета за лечение и профилактика на заболяването няма.

От ежедневното меню на болния се изключват тежките за усвояване и стимулиращите апетита ястия – мазни, пържени, пикантни, солени.

Забраняват се храни с консерванти, хидрогенирани мазнини, подсладители и други химически добавки – майонези, сосове, кетчупи, колбаси, консерви.

Правилното хранене трябва да се основава на следните положения:

• За храненето на хрущяла и нормалната работа на ставата в менюто задължително трябва да присъства белтък в достатъчно количество.

Това могат да бъдат немазни сортове месо и пилешко, яйца, извара с намалена масленост и други млечни продукти, каши – овесена, яйчена, бобови.

• Извънредно полезни за хрущялната тъкан са колагенът – желатин, скорбяла, пектин. Затова и храненето при артроза трябва да включва желета.

• Повишено внимание трябва да се обръща на растителните масла – ленено, мазни риби, ядки.

Артроза на коляното – как се забавя разрушаването на ставата
4.5 (89.68%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 2, 2016 22:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи