Артроза

Калина
Написана от Калина август 4, 2014 06:43

Артроза

Акценти:

 • Лечение на артроза
 • Причини за болестта
 • Как се проявява?

Свързани:

Какво представлява артрозата?

Артроза не е самостоятелно заболяване, а представлява резултат от няколко различни заболявания, които причиняват структурно или функционално увреждане на една или повече стави. Артрозата е най-честата причина за хронични болки в ставите, засягаща около 8 % от населението на страната.

Артрозата обхваща цялата става включително и близките до нея мускули, основните кости, сухожилията, синовиналната течност и синовиналната капсула.Артрозата се състои и в прогресивната загуба на хрущял в засегнатата става.

Какви са симптомите?

Остра болка, скованост или затруднено движение може да се появи при една или повече стави. Болката може да се усили при по-резки движения или да се случи през нощта при внезапно движение. С прогресирането на заболяването болката може да се появи и в състояние на покой.

Други характерни симптоми са:

 • Поява на подутини в областта на засегнатата става.
 • При допир температурата на кожата над ставата е по-висока в сравнение с тази на околната кожа.
 • Зачервяване на кожата над засегнатата става.
 • При движение може ставата да „пука“ и да „хруща“ в резултат на загубата на хрущяла костите в ставата.

Какви са причините?

 • Болести на еднокринната система: болните от диабет са предразположени към артроза. Други проблеми с жлезите с вътрешна секреция също могат да станат причина за развитие на артроза като акромегалия, хипотиреодитизъм и затлъстяване.
 • Посттравматични –нараняване на ставата, което причинява разместване на ставните кости, което води до загуба на стабилност или увреждане на хрущяла. Продължителната повторяемост на определени движения при определени професии е също пример за причина за артроза.
 • Възпалителни ставни заболявания като хронична подагра и ревматоидна болест.
 • Нарушения в обмяната на веществата например болест на Паджет и болест на Уилсън
 • Вродени или в резултат на растежа на тялото – различната дължина на краката също може да стане причина за артроза.

Лечение на артроза

В повечето случаи лечението е консервативно и протича на етапи и едва когато то не даде желаните резултати тогава се прибягва до оперативно лечение макар и то също да не е панацея.

На първо място лекуващият ви лекар ще ви посъветва да промените начина си на живот, което ограничава симптомите и забавя развитието на заболяването.

 • Свалете излишните килограми – последните изследвания показват, че свалянето на килограмите способства за ограничаване на болките и подуването на коляното при жените.
 • Правете редовно физически упражнения, тъй като двигателната активност стимулира растежа на хрущяла. Но избягвайте спортовете, които изискват големи натоварвания.
 • Режим на хранене – макар и да няма специална препоръчителна диета при артроза, допълнителният прием на Витамин С и Е може да подобри състоянието на засегнатите стави. Витамин Д и калций се препоръчват за здрави кости. Необходимата дневна доза калций е 1 000 – 1 200 мг., а на Витамин Д е 400 IU.
 • За облекчаване на болката е полезно потапянето на засегнатите стави в топъл парафин. Също така ако болката са прекалено силни могат да се приемат стандартните болкоуспокояващи като аспирин, ибупрофен, напроксен и кетопрофен.

По-съвременните медикаменти за лечение на артрит като глюкозамин сулфат и хондроитин, които са вещества, които се съдържат в синовиналната течност. Хондроитинът се смята, че способства за увеличаване на производството на градивните елементи на хрущяла – колаген и протеогликан, също така има и антивъзпалително действие.

За глюкозамина също е установено, че стимулира производството на градивните елементи на хрущяли и е противовъзпалителен агент. Но за това лекарство при тестовете му върху животни беше установено, че повишава кръвната захар, затова преди да го приемате трябва да се консултирате с лекуващия ви лекар.

Артроза
4.4 (88.37%) 43 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 4, 2014 06:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи