Аскаридоза

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2014 07:06

Аскаридоза

Акценти:

  • Протича ли понякога аскаридозата безсимптомно?
  • Поддържането на отлична лична хигиена предотвратява ли опаразитяването?
  • Колко дни глистите престоят в белите дробове преди да започнат да се изхвърлят чрез храчките?

Свързани:

Описание

Аскаридоза представлява опаразитяване с кръглия червей Ascaris lumbricoides, по-познат като детски глист. Тези паразити използват човешкото тяло, като приемник на ларвите, яйцата на възрастните червеи и като място, където да се възпроизвеждат.

Възрастните паразити могат да достигнат дължина от 30 и повече сантиметра. Този вид паразитоза е най-разпространената в световен мащаб, тъй като повечето хора нямат оплаквания. Но когато тялото бъде заразено със стотици червеи могат да се появят сериозни симптоми и усложнения.

Паразитозата се развива най-често при малки деца и е най-широко разпространена в тропическите и субтропически региони на света, въпреки че и в България в малките населени места и по селата, където няма канализация и обществената хигиена е на ниско ниво, съществува риск от опаразитяване.

У нас опаразитените с детски глист подлежат на задължителна диспансеризация.

Какви са симптомите?

Повечето от опаразитените нямат оплаквания. Но при умерени и тежки инвазии на хелминта засегнатите проявяват симптоми, които могат да варират в зависимост от това коя част на тялото е засегната.

Ако паразитозата е засенала белите дробове:

• След като се погълнат неволно микроскопичните яйца на Ascaris lumbricoides, те се излюпват в тънкото черво и ларвите мигрират чрез кръвния поток или лимфната система в белите дробове. На този етап можете да изпитате симптоми, подобни на астма или пневмония например упорита кашлица, недостиг на въздух и хрипове. След като престояват 6 до 10 дни в белите дробове, могат да достигнат гърлото при изкашляне и след това отново се поглъщат.

В червата:

• Ларвите достигат полова зрялост в тънките черва и възрастните паразити обикновено живеят в червата, докато не умрат. При лека до умерена глистна инвазия в червата, могат да се проявят следните клинични изяви – неясна коремна болка, гадене и повръщане, диария или кръв в изпражненията.

Ако инвазията е тежка и има голям брой червеи , тогава симптомите са – силна болка в корема, отпадналост, повръщане, загуба на тегло, видими червеи в изпражненията или в повръщаното.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Консултирайте се с вашия лекар, ако имате постоянна абдоминална болка, гадене или повръщане.

Лечение на аскаридоза

Докато симптоматичните паразитози обикновено изискват лечение, то тези без клинични изяви могат и да не бъдат третирани. Но понякога, че човек има червеи в тялото си го кара да започне лечение, макар и да е възможно глистите да умрат от само себе си.

Това се случва например ако няма мъжки червеи, които да се чифтосат с женски и женските екземпляри в крайна сметка умират.

Основният начин на лечение е медикаментозната терапия. Най-често се предписват албенданзол, мебендазол, ивермектин. Тези лекарства действат като убиват възрастните червеи. Всяко от лекарствата може да приема еднократно, като страничните ефекти са най-често коремна болка или диария.

Хирургия

В случаи на тежки инвазии може да се наложи хирургична интервенция за отстраняване на уврежданията нанесени от паразитите и за отстраняване на самите паразити. Чревна обструкция или перфорация, обструкция на жлъчните пътища и апендицит са усложнения, които могат да изискват операция.

Превенция

Най-добрата предпазна мярка е поддържането на добро лична и обществена хигиена. Следвайте тези съвети, за да избегнете инфекция:

Поддържайте отлична хигиена – глистите се разпространяват чрез поглъщането на техните яйца от замърсена почва. Преди да боравите с храна, винаги измивайте ръцете си със сапун и вода старателно, както и много внимателно измивайте плодовете и зеленчуците. Но въпреки това отново не е гаранция, че няма да се заразите.
• Когато пътувате в малки населени места, където няма канализация пийте само бутилирана вода и избягвайте суровите зеленчуци, освен ако не можете да ги обелите и вие лично да ги измиете. Като правило консумирайте само храни, които са горещи или варени.

Аскаридоза
4.5 (89.6%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2014 07:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи