Астма

Калина
Написана от Калина юли 25, 2014 09:28

Астма

Акценти:

  • Какво е астма?
  • Лекува ли се?
  • Как да се ограничи?

Свързани:

Какво представлява астмата?

Астмата е заболяване, което засяга дихателните пътища на белите дробове (бронхиоли). Астмата се причинява от хроничното възпаление на тези дихателни пътища. Това прави въздушните пътища на болния от астма силно чувствителни спрямо най-различни външни дразнители и алергени.

Когато бронхиоли се възпалят при наличие на произволен брой външни и вътрешни за организма на болния фактори, въздушните пътища в белите дробове се подуват и се изпълват със слуз.

Мускулите около бронхиолите се свиват като това състояние се нарича още и бронхоспазъм, което води до още по-силно стесняване на дихателните пътища. Това свиване прави изключително трудни издишванията.

Тази невъзможност на болния от астма да издиша е сред типичните симптоми на астматичен пристъп.

Тъй като астмата предизвиква обструкция на издишвания въздух, затова тя се нарича обструктивна белодробна болест.

Медицинският термин на това състояние на белите дробове е хронично обструктивно белодробно заболяване или ХОББ, като това е всъщност е група от заболявания, които включват не само астма, но също и хроничен бронхит и емфизем.

Като всяко друго хронично заболяване астмата е състояние, с което болният живее всеки един ден от живота си и е възможно да получавате астматичен пристъп всеки път, когато сте се изложили на някой от вашите „тригери“ – дразнители, алергени. За разлика от другите ХОББ астмата е обратимо заболяване.

Астмата не се лекува, но може да се контролира.

Болните имат всички шансове да контролират астмата си, ако тя бъде диагностицирана рано и лечението е започнало веднага.

С правилното лечение хората с астма имат по-малко на брой и по-леки астматични пристъпи.

Без лечение астматичните пристъпи са много по-чести и тежки, като дори е възможен летален изход.

Добрата новина е, че болните от астма могат да водят напълно нормален живот без ограничения. При лечението на астма, ако болният е под периодично лекарско наблюдение, това ще му позволи да сведе астматичните пристъпи до минимум.

Когато въздушните пътища в белите дробове биват раздразнени или се възпалят, астматичният пристъп се проявява. Астматичният пристъп може да се появи внезапно или да се развива бавно в продължение на няколко дни или на часове. Основните симптоми, които сигнализират астматичния пристъп са:

  • Хрипове;
  • Задух;
  • Стягане в гърдите;
  • Кашлица;
  • Затруднение в говора.

Симптомите могат да се появят по всяко време на денонощието. Ако те обаче се проявят през нощта това със сигурност ще наруши съня ви.

Хриповете са най-честият симптом на астматичен пристъп като те се свързват със звук, който съпътства дишането. Най-често този звук се долавя по време на издишването, но той може да появи и при вдишване. Обаче не всички астматици получават хрипове и не всички хора, които получават хрипове са астматици.

Лечение на астма

Съвременните начини на лечение на астма свеждат до минимум дискомфорта, неудобството и степента на ограничаване на ежедневните ви дейности. Ако болният следва внимателно индивидуалния си план за лечение, трябва да бъде в състояние напълно да избегне посещенията при лекуващия си лекар.

Болният трябва да знае кои са неговите „тригери“ и да се старае да избягва досега с тях.

Ако пуши, то е силно препоръчително постепенно да се откаже от цигарите.

Не трябва да се приемат лекарства против кашлица, тъй като те нямат никакъв ефект при астма, а освен това могат да доведат до нежелани странични ефекти.

Аспиринът и някои нестероидни противовъзпалителни лекарства като ибупрофен не трябва да се приемат, тъй като могат да влошат състоянието на болния и затова преди да се започне техния прием, задължително трябва да се направи консултация с лекуващия лекар.

Не трябва да се използват инхалатори без рецепта, тъй като тяхното действие е прекалено кратко, за да може да облекчи астматичния пристъп.

Астма
4.6 (91.89%) 74 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 25, 2014 09:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи