Атрофия на зрителния нерв – съвременни методи за лечение

Мария
Написана от Мария септември 1, 2015 12:39

Атрофия на зрителния нерв – съвременни методи за лечение

Акценти:

  • Електофизиологични изследвания
  • Обезцветяване на очното дъно
  • Абсолютни и относителни скотоми

Свързани:

Атрофията на зрителния нерв /АЗН/ е заболяване, което изисква незабавна медицинска помощ. Болестта постоянно прогресира, затова е важно лечението да се започне колкото е възможно по-рано.

Атрофията на зрителния нерв е дегенеративно, прогресиращо заболяване, което води до влошаване на зрението и до пълна слепота.

Тъй като способността на нервната тъкан за регенерация е значително ограничена, лечението на атрофията на зрителния нерв е доста трудна задача.

За съжаление, пълното справяне с това заболяване е невъзможно. Съвременните методи на лечение позволяват само забавяне и преустановяване прогресията на патологичния процес.

За основни терапевтични способи за тази патология се смятат медикаментозната терапия, физиотерапия и хирургично лечение.

Лекарствена терапия при атрофия на зрителния нерв

Леките форми на заболяването още могат да се преустановят с помощта на лекарствените препарати. На болния се назначават капки за очи или пък разтвори за инжекции.

Понякога лекарите въвеждат препаратът с електрофореза, когато лекарството се разпада на заредени йони и прониква в организма на болния през кожата.

Основните групи препарати, прилагани при атрофия на зрителния нерв, са свиващите кръвоносните съдове капки, ангиопротектори, противосклеротични препарати, а също и витамини необходими за нормалната дейност на нервната тъкан.

Действието на препаратите е насочено към разширяването на съдовете на засегнатия нерв и подобряване на метаболитните процеси.

Физиотерапевтично лечение

В съвременните клиники на болния с атрофия на зрителния нерв могат да се предложат широк спектър физиотерапевтични процедури.

Така за подобряване на процесите на кръвоснабдяване се използват апарати с променливо магнитно поле, електростимулация и лазерна стимулация.

При електростимулация на засегнатия нерв се оказва въздействие със слаби електрически импулси, благодарение на което се постига синхронизиране на работата на зрителния нерв и роговицата на окото.

Важно!

Задължително е при диагностициране на низходяща частична атрофия на зрителните нерви е необходимо да се провеждат курсове на поддържаща терапия.

Към настоящия момент са разработени няколко методики за микрохирургични операции, насочени към подобряване на снабдяване снабдяването с кръв в самия зрителния нерв и съседните тъкани.

Хирург може да проведе вазоконструкторна операция, чиято цел е подобряване на кръвоснабдяването от артериите на окото.

Това се постига с помощта с отклоняване на малки разклонения от теменната, сънната или каротидната артерия, в резултат на което започва равномерно разпределение на кръвния поток.

Тъй като пълното излекуване на атрофията на зрителния нерв е невъзможно, а се постига само преустановяване развитието на патологичния процес, то лекарите препоръчват да се търси медицинска помощ, колкото е възможно по-рано.

Съвременните възможности на медицината позволяват да се постигнат добри резултати при условие на своевременно започната терапия.

Диагностика

В основата на откриването на заболяването стои контролът на функциите на окото, основните от които са остротата и полето на зрението, а също и величината на вътреочното налягане.

За АЗН е характерно понижаване на остротата на зрението, неподдаващо се на корекция с очила или контактни лещи при прозрачна среда на очите.

Едновременно в полезрението се откриват абсолютни и относителни скотоми, свиване на периферните му граници.

В офталмоскопичната картина се откриват се открива рязко обезцветяване на очното дъно, зрителният нерв съвсем избледнява или съвсем побелява, появява се вдлъбнатина в диска на зрителния нерв, което е характерно за глаукомата.

За определянето на степента на АЗН особено голямо значение имат електрофизиологичните изследвания.

Атрофия на зрителния нерв – съвременни методи за лечение
4.5 (89.26%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 1, 2015 12:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи