Аутизъм при възрастни – топ 3 характерни признака

Мария
Написана от Мария октомври 29, 2016 09:50

Аутизъм при възрастни – топ 3 характерни признака

Аутизъм – що за заболяване е това? Точен отговор на този въпрос досега не е даден, макар и случаите на подобно заболяване в практиката да са се срещали достатъчно много, и вече многократно са описани нейните основни особености.

Но дори в рамките на тази диагноза могат да съществуват различни нарушения и форми на проявление. Някои смятат хората с аутизъм за гениални.

Действително има форми на аутизъм, при които хората да са силно пристрастени по едно занимание. И на практика му посвещават цялото свое време. Но при далеч не всички форми интелектът се запазва в достатъчна степен.

Основни признаци на аутизъм при възрастни

Макар и всеки с това състояние да демонстрира собствен набор от симптоми, които могат да имат различна степен на проявление, съществуват определени признаци на аутизъм, които се смятат за най-типични за това заболяване:

1. Нарушение на социалните контакти

За аутистите е характерно нарушението на вербалното и невербалното общуване, включително и говорни проблеми, недостатъчен интерес към другите хора, както и комуникацията в цялост, а също и затруднения при разбирането на чувствата и усещанията на събеседника – именно поради тази причина аутистът, дори със съхранен интелект може да проявява нетактичност в разговора.

2. Ограничения на интересите

При повечето от болните от аутизъм се наблюдава склонност към фиксиране върху отделни детайли.

Ако детето-аутист може с часове да играе с една единствена играчка или дори с неин детайл, то при възрастните това съсредоточаване се проявява в различни увлечения, характерни за хората, излезли от детската възраст.

3. Проблеми с чувствителността

Аутизмът при възрастните може да се прояви като особеност в сензорното възприятие, свързани с нарушение на чувствителността на някакви анализатори, на един или на няколко. Най-често страда слуха.

Понякога се наблюдава „синестезия“ – замяна на едно усещане с друго. Когато човек започва да „слуша цвят“ и да „вижда звук“.

Аутизмът при възрастните почти не се проявява физиологично, но в редица случаи при хората се наблюдава понижен имунитет и проблеми с храносмилането.

Съхранява ли се интелекта при хората с аутизъм?

При възрастните може да се проявява по различен начин, в зависимост от формата на заболяването. Различават се следните форми в зависимост от съхранението на интелекта и способностите:

1. Тежка форма, при която интелектуалното развитие страда много силно

Ако при възрастен човек присъства тази форма на аутизъм, му е необходим постоянен надзор, тъй като не е способен, дори и към елементарни начини на обслужване.

Взаимодействието с помощници, и с други хора също, се усложнява от това, че такива болни не са способни да общуват с другите – нито вербално, нито с използването на каквито и да е средства за комуникация.

2. Аутисти, частично способни да общуват

Но дори и такива хора често не използват нормална реч, а други способи за контакт с други хора.

Други явни признаци на аутизъм при тази категория могат да се определят силната привързаност към нещо постоянно – обстановка, дневен режим, хранене, маршрут за разходки, а също склонност към еднотипни движения.

3. Частично съхранение на интелекта и определени способности за самообслужване и контакт

Това са характеристики на представителите на третата категория аутизъм. Макар и да могат да общуват самият процес се затруднява, защото разбирането на обществените норми и рамки им е чуждо, защото изобщо не ценят околните.

4. Група болни, при които аутизмът се проявява слабо

При контакт с такъв човек може да ви се стори стеснителен, нерешителен, затворен и несамостоятелен.

5. Болни с интелект над средното

Заради любимото си занимание могат да забравят за всички – за сън, за храна, и за всичко.

Аутизъм при възрастни – топ 3 характерни признака
4.5 (89.82%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 29, 2016 09:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи