Аутизъм

Калина
Написана от Калина август 13, 2014 15:01

Аутизъм

Акценти:

 • Аутизъм
 • Какво представлява?
 • Симптоми
 • Начини за лечение

Свързани:

Какво е аутизъм?

Аутизъм представлява психическо разстройство, засягащи мозъчното развитие. То има следните три основни определящи характеристики:

 • Нарушена вербална и невербална комуникация;
 • Проблеми с взаимодействието с останалите хора;
 • Модел на поведение, при който засегнатите от това психическо разстройство, са с тесни, ограничени интереси.

Въпреки че окончателната диагнозата не може да бъде поставена, докато детето навърши училищна и предучилищна възраст, признаците и симптомите могат да бъдат забелязани, когато детето е на възраст 12-18 месеца.

Поведенческите симптоми са винаги видими, когато детето е на 3-годишна възраст. Изоставане в езиковото развитие в предучилищна възраст е една от характерните изяви на заболяването. То продължава през целия живот на човека, въпреки че много хора успяват да се научат да контролират и изменят поведението си до известна степен.

Момчетата по-често биват засегнати от заболяването. Ранното поставяне на диагнозата е от съществено значение за прилагане на подходящо лечение и за приспособяването на образователните модели към специфичните нужди на детето аутист.

Какви са симптомите при аутизъм?

Списъкът със симптомите и моделите на поведение, които се свързват с това психическо разстройство е дълъг и всеки засегнат човек изразява своята собствена съвкупност или комбинация от тях. Нито не една от клиничните характеристики не е обща за всички аутисти. Също така и много от проявните форми на психическото разстройство се появяват при хора, които не са аутисти.

Възможно примерни симптоми са:

 • Вяло използване на езика на тялото и другите средства за невербална комуникация, като например движения на очите, изражение на лицето и жестове;
 • Липса на осъзнаване на чувствата на другите и изразяването на емоции като удоволствие – смях или дистрес – плач по причини, които не са обясними за другите хора.
 • Стоят на страна от останалите хора и предпочитат да бъдат сами;
 • Срещат затруднения при взаимодействията си с останалите хора и претърпяват неуспех при опит да създават приятелства;
 • Не реагират на словесни сигнали – тоест като състояние на глухота.

Лечение на аутизъм

Няма стандартно лечение за това психическо разстройство. Различните специалисти споделят различни философия и прилагат различни методики при грижата за техните пациенти. Когато търсите специалист, по възможност той трябва да бъде постоянно на разположение, за да можете да им задавате въпроси и да дискутирате възможните начини за лечение.

Трябва да бъдете наясно с всички възможности, за да бъдете в състояние да вземете информирано решение. Добрият специалист ще ви изясни всички видове терапии, които се прилагат и възможните ползи и вреди от тях.

Традиционният подход е избиране на най-добрия за детето образователен модел и терапия за управление на поведенческите прояви. Съществуват доказателства, че колкото по-рано са започнали поведенческите, образователните и речевитетерапии, толкова по-добър е резултатът в дългосрочен план.

Това са методи за лечение, които често изискват дългосрочен ангажиментът и не са гаранция за постигането на резултат . При вземане на решение за това каква терапия да приложите, трябва да вземете предвид и резултатите от научните изследвания, които са провеждани във връзка с избрания от вас метод на лечение.

Лечение с медикаменти

Медикаментите не лекуват основните неврологични проблеми, свързани с психическото разстройство. Лекарствата се изписват, за да се управляват поведенческите изяви на заболяването като хиперактивност, импулсивност, затруднена концентрация и безпокойство. В повечето лекарствената терапия има за цел да ограничи изявите, така че засегнатият да може извлече максималното от поведенческите и образователните методи за лечение.

Медикаментите, които се изписват са психоактивни. Това означава, че въздействат на мозъка. Най-често се използват антипсихоптични лекарства. Установено е, че тези лекарства спомагат за потискане на хиперактивността, повтарящите се поведенчески модели и агресията при някои аутисти. Примери за такива лекарства са: рисперидон, оланзапин и арипипразол.

Аутизъм
4.5 (90.18%) 55 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 13, 2014 15:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи