„Бабино лекарство“ – как безопасно да използвате калиев перманганат

Мария
Написана от Мария юни 24, 2015 08:05

„Бабино лекарство“ – как безопасно да използвате калиев перманганат

Акценти:

  • Антисептична активност - калиев перманганат
  • Лайка - къпане на бебе
  • Жабурене на устата - калиев перманганат

Свързани:

Отминаха времената, когато едва ли не всички заболявания бяха лекувани само с калиев перманганат.

А има ли и днес място в нашите домашни аптечки такова бабино средство като калиевия перманганат?

Популярният препарат, проверен не от едно поколение, до неотдавна е бил обект на сериозни ограничения.

Това се дължало на факта, че той се използвал за създаването на взривни вещества, а също и влизал в състава на наркотици и затова закупуването му от аптека, особено без рецепта едно време е било практически невъзможно.

Въпреки това неотдавна калиевият перманганат отново се предлага свободно. Но започнаха да възникват съмнения. А трябва ли?

Кристална чистота

Основното предимство на калиевият перманганат е неговата силна антисептична активност, благодарение той лесно се справя с различни микроби както вътре в организма, така и отвън.

Когато прахът на калиевият перманганат се съединява с водата, той предизвиква химична реакция с отделянето на активен кислород. Този компонент притежава силни обеззаразяващи и противовъзпалителни свойства.

Ако не вярвате, можете да си направите един лесен експеримент – в 1 чаша налейте чиста прясна вода, а в другата – мътна и мръсна от някоя локва. В 2-та „резервоара“ добавете розов разтвор от препарата. В чистата вода той ще остане розов. А в тази от локвата ще се обезцвети.

Калевият перманганат разрушава вредните примери, очиства водата, а самият той същевременно загубва своя цвят.

За и против

Какво ще стане, ако изхвърлим половината от скъпоструващото съдържание на нашите домашни аптечки и оставим една единствена опаковка калиев перманганат? За щастие освен, че е на ниска цена това средство се отличава още и с икономичност – една опаковка от него е достатъчна за 1 година използване.

Вероятно така и би следвало да направим, ако не бяха предупрежденията на лекарите, повечето от които скептично се отнасят към това лекарство.

Офталмолозите са в потрес от препоръките за промиване на очите с разтвор от антисептичното средство, тъй като едва ли не половината от всички химически травми на очите възникват, поради неправилно приготвен разтвор.

Това е така, защото ако във водата остане малко неразтворени кристали от препарата, то изгарянето на роговицата е неизбежно.

Гинеколозите единодушно осъждат промивката с калиев перманганат – дори и ако дозата се изчисли точно и ако не се причини изгаряне на лигавицата, е много да се предизвика сухота и влошаване на състоянието на влагалищната микрофлора.

А вече идеята за предпазване от полово предавани инфекции и нежелана бременност с калиев перманганат е съвсем абсурдна.

Педиатрите също не одобряват къпането на бебетата в розова вода – тя изсушава прекомерно тяхната кожа. Много по-добре за тази цел е да използвате екстракти от лайка или бутрак – ако детето няма алергии към тях.

Дерматолозите не желаят и да чуят за самостоятелното прегаряне на мазоли и брадавици с калиев перманганат или по всякакъв друг начин, тъй като преди да се премахне новообразуванието следва да се потвърди неговата безопасност.

И много по-добре е брадавиците да бъдат премахвани по професионален, а не по „занаятчийски“ метод.

Що се отнася до всичко останало, то калиевият перманганат принципно може да се използва. Слаб разтвор може да се приема при диария, но съвременните препарати – ентеросорбенти са доста по-ефективни. Можете да плакнете устата си с калиев перманганат при лечение на ангини и стоматити.

„Бабино лекарство“ – как безопасно да използвате калиев перманганат
4.4 (87.89%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 24, 2015 08:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи