Бабино възпитание – как да не се превърнете в родители на собствените си внуци

Мария
Написана от Мария юни 2, 2016 19:08

Бабино възпитание – как да не се превърнете в родители на собствените си внуци

Акценти:

  • Баба и дядо - роля в живота на детето
  • Подкрепа - млади родители
  • Собствен живот - цели

Свързани:

Често детето прекарва повече време не с мама и тате, а с баба и дядо. И те всъщност стават родители на собствения си внук.

От краката на главата

Стават и драматични събития, поради които родителите не могат да бъдат до децата си. Но сега не става дума за това. А за ситуациите, когато младите мама и татко викат на помощ бабите и дядовците, поверявайки им своето съкровище.

А също и случаите, когато бабата с властна ръка отпраща неопитните родители, опасявайки се, че няма да се справят.

В такава ситуация могат да попаднат всички млади родители и тогава детето започва да смята за главни възрастни баба и дядо, а те на свой ред го превръщат в център на вселената и не желаят да го пуснат.

На родителите също не им е добре – те престават да усещат своето дете и да разбират неговите потребности, тъй като не го виждат как расте.

Това не означава, че родителите трябва да изпитват чувство за вина и да си посипват главата с пепел – житейските обстоятелства са различни, и понякога без сериозната помощ на бабата и дядото няма как да се мине.

Необходимо е просто да се разбира какви подводни камъни се срещат в подобни ситуации, и родителите да са наясно как да ги преодолеят.

Собствен живот

Децата и внуците са нещо прекрасно. Но е важно във вашия живот място да имат и други ценности, собствени планове, стремежи и интереси.

Най-често си спомняйте за своите потребности, правете нещата, които обичате. Това, което ви нарадва ви носи удоволствие, насища ви с енергия.

Така със собствения си пример ще покажете и на децата, и на внуците си, колко наситено и интересно можете да прекарвате всеки един свой ден и да обичате собствения си живот. И те ще се учат първо от вас.

Какво трябва да помните?

1. Детето си има майка и татко, и именно те изработват стратегията на възпитание, която всички трябва да следват. Да, родителите могат да са неопитни и да не умеят много неща, но никой не се ражда научен как се възпитават деца.

Така става научаването – чрез грешки, чрез опита. Баба и дядо трябва да дадат на своите деца шанс да станат зрели и компетентни родители.

Подкрепяйте ги, подсказвайте им, но не им отнемайте ролята на родители, не пречете на събуждането на тяхната родителска интуиция.

2. Когато родителите ги няма до децата, бабата и дядото за детето са най-важните възрастни, които се грижат, пазят и удовлетворяват неговите житейски потребности – в любовта, в подкрепата, одобрението.

Но когато мама и тате се върнат – съотношението на силите се променя – сега най-близките за детето – са неговите родители. Постарайте се, без да показвате съжаление, да отидете на втори план.

Пред родителите детето се държи лошо, капризничи? Няма нищо страшно. Те сами ще справят. Вярвайте в тях – те могат.

3. Ролята на баба и дядо е много важна в живота на детето. Чрез тях се предават семейните традиции и се осъществява връзката между поколенията.

Задължително разказвайте на внуците за своето детство, за игрите, в които сте играли, за своите приятели и за мечтите, показвайте снимки. Разкрийте им тайната на вкусните сладкиши или пък ги научете на нещо друго, което добре умеете.

Бабино възпитание – как да не се превърнете в родители на собствените си внуци
4.6 (92.94%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 2, 2016 19:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи