Бъбречна колика – всичко, което трябва да знаете

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2016 22:20

Бъбречна колика – всичко, което трябва да знаете

Акценти:

  • Бъбречна колика - предизвикване
  • Лечение - протичане
  • Положение - максимално удобно

Свързани:

Бъбречна колика се определя като пристъп на остра болка, която се разпространява по цялата област на кръста. Пристъпът е предизвикан от нарушение на екскрецията на урината от бъбреците и влошаването на нейното кръвообращение.

Заради тези процеси бъбречните легенчета се разширяват, нервите, намиращи се в тях, изпитват допълнителен натиск. Притискането на нервите става и причина за пристъпа.

Причина за бъбречна колика

За провокация на коликите е необходим застой на урината в структурата на бъбреците. Застоят се формира при наличие на механично препятствие в отделителната система – това може да бъде бъбречнокаменна болест, прегъване на уретера – при свличане на бъбрека, травми, тумори или пък специфични инфекции, сред които са и паразити.

Затова при поява на симптоми на колики, е необходимо незабавно да се потърси помощ от специалисти и да се премине пълен курс на диагностика и лечение. Често това се случва в болнични условия.

На практика всичко може да предизвика бъбречната колика . Може да започне дори в състояние на пълен покой.

Най-често провокатор е продължителното пътуване по неравен път, разтърсване, нарушение на питейния режим, прием на диуретици или употреба на храни, притежаващи подобно действие – дини, пъпеши, бира и др.

Бременността е един от провокиращите и същевременно предразполагащите фактори за развитие на колики. Това се обяснява с това, че от 28-мата седмица съществено се разширяват горните дихателни пътища.

Болка и други симптоми на бъбречна колика

Бъбречната колика се характеризира с остра и внезапна болка със схваткообразен характер, която постоянно нараства. Често болката може да ирадира, тоест да започне да се усеща в областта на слабините, на половите органи и краката.

Освен това, към симптомите се отнасят гадене, която може да завърши с повръщане по време на пристъпа.

Доста често телесната температура се повишава – в пределите на 39 градуса, което е и показание за хоспитализация.

Поради анатомичната структура на отделителната система, по локализацията и характеристиката на болките може да се определи къде се локализира проблемът – важен диагностичен критерий.

Диагностика

Това е опасно проявление. Веднага щом възникне, е необходимо незабавно да се обърнете за помощ към специалисти и хоспитализация.

Коликите, симптомите, с които се проявяват, могат да са признак на доста сериозни заболявания, като онкологични процеси, прегъване на уретера или на бъбречнокаменна болест.

Най-информативен метод на изследване при бъбречна колика ще бъде урография – рентгенографски метод на изследване с въвеждане на контраст.

Този метод на изследване ще позволи откриването на камъни и миниатюрни изменение в пикочните пътища, бъбречните легенчета.

Първа помощ при бъбречна колика

Изключително силната болка при бъбречна колика задължава вземането на бързи мерки по парирането на пристъпа.

Най-доброто средство срещу колики – гореща вана или грейка, накратко казано е необходимо въздействие на топлина – 37-39 градуса в областта на болезнените усещания.

Следва да се съблюдава строг постелен режим, да се заеме максимално удобно положение, трябва спокойствие и тялото да се мята.

Към средствата срещу колики могат да се причислят спазмолитици, обезболяващи – първа помощ при пристъп, която се съчетава с топлина помага за съществено подобряване на състоянието , за да се дочака оказването на квалифицирана медицинска помощ.

Колика с тежък характер е показание за използване на новокаинова блокада, позволяваща париране на болката. При усложнено протичане лечението може да бъде сериозно – катетеризация на уретера.

Бъбречна колика – всичко, което трябва да знаете
4.5 (90.3%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2016 22:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи