„Бъговете“ на човешкия организъм

Мария
Написана от Мария август 11, 2015 16:21

„Бъговете“ на човешкия организъм

Акценти:

  • Движение в кръг - причини
  • Двойна функция - органи
  • Нещастният ни кръст

Свързани:

Казват, че човекът е венец на природата. Но толкова ли е съвършено нашето тяло?

Нещастният кръст

Когато първите хора се изправили на крака, те направили мечешка услуга на своя гръбнак. Дегенеративните заболявания, дисковите хернии, различните болкови синдроми – до известна степен за разплата, затова че ходим изправени.

Образно казано – най-зле му е лумбалния отдел на гръбнака, тъй като на него се падат най-големите натоварвания.

В добавка към проблемите, свързани с изправеното ходене, някои хора носят в областта на своя кръст „бъг“, за който могат да не разберат и през целия си живот.

Прешлените на новородените не са цели – всеки се състои от отделни костици, съединени с хрущяли.

С напредването на възрастта те би трябвало да сраснат, но при всеки четвърти човек този процес така и не завършва, половината от дъгата на последния лумбален или на първия кръстен прешлен не успяват да се сраснат.

Това не води до нарушения на функциите, такъв човек дори може да се занимава с професионален спорт.

Ако не се сраснат дъгите на други прешлени, но това за щастие се случва по-рядко, то обикновено се нарушават функциите на гръбнака, възникват болезнени усещания.

Двойния живот на органите

Някои органи изпълняват 2 функции, понякога това е по-скоро недостатък, отколкото предимство. Например, глътката се свързва с устната кухина, и с дихателните пътища, и с хранопровода, и с ларинкса.

Когато ние дишаме, въздухът през глътката навлиза през фаринкса в ларинкса, а когато поглъщаме храната – епиглотисът затваря дихателните пътища и сдъвканият залък храна навлиза в хранопровода.

Подобен „кръстопът“ между храносмилателния и респираторния прави възможна аспирацията – в дихателните пътища може да попадне слюнка, храна, орални секрети. Особено често това се случва при хора, намиращи се в безсъзнание.

Друг ярък пример е пикочно-половата система. При мъжете уретрата изпълнява 2 функции – през нея може да преминава урина или сперма.

При жените външният отвор на уретрата се намира точно над влагалището, като по-този начин създават предпоставки за инфекция. Освен половите органи, особено при жените, близо се намира анусът, около който обитават голям брой бактерии.

Уретрата при мъжете е дълга и тясна, тя преминава през простатната жлеза. Нейното възпаляване води до подуване на стените на пикочния канал и в резултат се нарушава потокът на урината и половата функция.

Когато мозъкът ни ни води в кръг

За заблудилият се човек често казват, че се движи в кръг. В непозната обстановка например в гората, човек обикаля в кръг, въпреки че му се струва, че се движи напред.

Когато учените започнали да проучват защо така се случва, първото подозрение паднало върху краката. Първоначално се смятало, че с десния крак се правят по-широки крачки, затова при липса на ориентири човек постоянно завива леко.

През 2009 немския психолог Ян Суман провел експеримент. За тази цел той изпратил 6 души в гора в Германия и 3-ма в пустинята Сахара.

Посоката на движение на участващите в експеримента се контролирала с помощта на GPS. Оказало се, че когато човек вижда слънце или луна, той в по-голяма или по-малка степен се движи по права траектория.

А при лошо време или през нощта, когато ориентири не били видни, участниците в експеримента на немския психолог се движели в кръг.

„Бъговете“ на човешкия организъм
4.6 (91.5%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 11, 2015 16:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи