Бактерия в българското киселото мляко пази от рак на гърдата

Мария
Написана от Мария юни 25, 2016 16:36

Бактерия в българското киселото мляко пази от рак на гърдата

Акценти:

  • ДНК секвениране - бактерии
  • Пробиотици - повишен риск
  • Злокачествени процеси - борба

Свързани:

Бактерии, които може би създават условия за развитие на злокачествени процеси се откриват в гръдната тъкан на жени, страдащи от рак на гърдата.

Докато полезните млечнокисели бактерии са в по-големи количества в здравата жлезиста тъкан на гърдата, което означава, че действително могат да осигурят защита от рак на женитеь според професор Грегор Рийд.

Направеното откритие може да стане причина в медицинската практика да започне да се изписват пробиотици, като профилактично средство срещу рак на гърдата.

В рамките на настоящото проучване докторантът на Рийд Камила Урбаниак получава използва тъкани от гърдата на 58 жени, които били подложени на лампектомия или мастектомия, поради доброкачествени – 13 жени, и злокачествени – 45 жени, тумори, и 23 жени, които си били направили корекция на бюста.

Използвано било ДНК секвениране, за да идентифицират бактериите от тъканите, и поставени в подходяща среда, за да се потвърди, че наистина са живи.

Ръководителят на изследването Грегор Рийд е професор по хирургия, и микробиология и имунология в Западния Университет.

Жените с рак на гърдата са с повишени нива на Ешерихия коли и стафилококус епидермис, за които бактерии е известно, че индуцират двойноверижни прекъсвания на ДНК в HELA клетки, които са всъщност култивирани човешки клетки.

Двойно верижните прекъсвания са най-пагубното ДНК увреждане и се причиняват от генни токсини, реактивни кислородни видове, и йонизираща радиация, посочват още изследователите.

Механизмът за поправяне на тези прекъсвания в ДНК е силно податлив на грешки, които могат да доведат до рак.

Обратно, Lactobacillus и Streptococcus,считани за полезни бактерии, са преобладаващи в здрави гърди, в сравнение със засегнатите от злокачествени процеси.

И двете групи имат противоканцерогенни свойства. Например, естествените клетъчни убийци са критично важни за контролиране на растежа на туморите, и ниските им нива са свързани с повишен риск от рак на гърдата.

Streptococcus thermophilus произвеждат вещества антиоксиданти, които неутрализират молекулите реактивен кислород, които предизвикват увреждане на ДНК и така злокачествени заболявания.

Учените решават да проведат изследване въз основа на известния факт, че злокачествените образувания на гърдата намаляват при кърмене.

И тъй като кърмата съдържа полезни бактерии учени се питат дали не е възможно те да са причина за намалелия риск.

Или може би други бактериални видове влияят на образуването на рак на млечната жлеза при жени, които никога не са кърмили?

Първата задача на изследователите обаче била да демонстрират експериментално, че бактериите наистина в гръдната тъкан.

Но кърменето може би изобщо няма да е необходимо за подобряване на бактериалната флора на гърдите. Испански учени демонстрират, че пробиотичните лактобацили приемани от жени могат да достигнат до млечната жлеза.

В комбинация с новото проучване основателно се повдига въпроса трябва ли жените, особено тези, които са изложени на повишен риск от рак на гърдата, да приемат пробиотици, за да се увеличи процентното съотношение на полезните бактерии в гръдната тъкан?

Към ден днешен, научната общност изобщо не взема предвид тези въпроси, като някои нейни представители, дори се колебаят, дали наистина има връзка между бактериите и рака на гърдата или пък като цяло здравето.

Освен директната борба със злокачествените процеси може да се увеличи общата численост полезните бактерии за сметка на вредните такива чрез прием на антибиотици.

Друг вариант е също използването на антибиотици срещу микроорганизмите, за които се смята, че способстват за развитието на рака на гърдата.

Бактерия в българското киселото мляко пази от рак на гърдата
4.5 (90.14%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 25, 2016 16:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи