Бактериофаги – реален или измамен аналог на антибиотиците

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2016 21:22

Бактериофаги – реален или измамен аналог на антибиотиците

Акценти:

  • Алергични реакции - вероятност
  • Бактерия - конкретна
  • Бактериофаги - активност

Свързани:

Търсенето на ефективни средства за борба с бактериалните инфекции продължава вече не първо столетие. И откриването на първия антибиотик пеницилин още през 1920 г се превръща в пробив в това направление.

Активното използване на това лекарство по време на Втората световна война му носи световна известност. Защо все по-често в медицинската общност възникват въпроси за разработването на алтернативни видове препарати?

Проблеми на антибактериалното лечение – ефективност на лекарствата

Антибиотиците са придобили голяма популярност и много активно са се използвали в медицинската практика. Но по-скоро са открити някои съществени проблеми, свързани с тези препарати.

• Противопоказания

Много от тези лекарства не трябва да се изписват на деца, на хора с хронични заболявания на бъбреците и черния дроб. А именно тези категории се намират в рисковата група що се отнася до усложненията.

Днес се отпускат антибактериални медикаменти, които е разрешено да се използват за редица инфекциозни заболявания.

• Действие върху микрофлората

Приемът на антибиотици често завършва с дисбактериоза. Това е свързано с факта, че много препарати от първи ред – пеницилини, цефалоспорини, макролиди, притежават широк спектър на действие.

А това означава, че унищожават не само патогенните, но и полезните бактерии.

• Резистентност

Най-важният проблем в контекста на бъдещата антибактериална терапия. Безконтролният прием на антибиотици, използването им без лекарско предписание и за профилактика доведе до това, че много бактерии са станали устойчиви към препаратите.

Например, днес се откриват немалко щамове на златистия стафилокок, които са способни да разрушат пеницилините, които още в началото са се използвали именно срещу стафилококовите инфекции.

Все по-често се регистрират случаи на неефективност на рифампицина – антибиотик срещу туберкулоза. Учените постоянно синтезират нови медикаменти, но резистентността към бактериите все пак остава съществен проблем.

Аналози на антибиотиците – бактериофаги

На мястото на антибиотиците могат да дойдат алтернативни лекарства – бактериофаги. Следва да се каже, че в това направление се е развивала медицината в началото на 20-ти век, но с откриването на антибиотиците – за фагите забравят за дълго време.

Това са живи и активни вируси, които засягат бактериите. Както е известно, всеки вирус може да се размножава само в живата клетка, и фагите се използват за различни видове микроби.

Днес, такова лечение има очевидни предимства, които го превръщат в перспективно направление:

• Малка вероятност от развитие на нечувствителност към бактериите.

Бактериофагите – не са изобретено средство, тези микроорганизми се смятат за най-древната група вируси. Те са широко разпространени във външна среда, където унищожават различни бактерии.

И съвременните изследвания показват тяхната ефективност, например спрямо 90% от отделените щамове на стафилокока.

• Не влияят на другите бактерии

Ако антибиотиците унищожават флората безразборно, бактериофагите, както и другите вируси са тясно специализирани. Способни са да поразяват само определен тип микроби, а полезната микрофлора се намира същевременно в безопасност.

• Липса на противопоказания

Както вече се каза, бактериофагите са активни само по отношение на конкретна бактерия, не взаимодействат с други вещества, не влияят на процесите, протичащи в организма.

Затова могат да се назначават на всички, включително и на децата, на бременните, и на хората със заболявания на бъбреците.

• Малка вероятност от алергични реакции

Антибиотиците са едни от най-разпространените препарати, които могат да предизвикат лекарствена алергия. И са нередки случаи на много тежки форми,включително и на смъртоносна анафилаксия.

Към вирусите подобна реакция на имунната система не се наблюдава.

Бактериофаги – реален или измамен аналог на антибиотиците
4.6 (92.08%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 17, 2016 21:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи