Балантидиоза

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2014 11:06

Балантидиоза

Акценти:

  • В какъв период от излагането на чревния протозоен паразит се проявяват първоначалните симптоми?
  • Как може да предотвратявам инфектирането?
  • Защо е важно кореноплодните зеленчуци да се киснат с оцет?

Свързани:

Балантидиоза представлява заразяване с чревния протозоен паразит, наречен Balantidium coli /B.coli/. Този тип инфекция рядко се среща в България, макар че хората могат да се заразят с B.coli от поглъщането на инфекциозни цисти от храна или вода, която е замърсена с изпражнения. В повечето случаи инфекцията протича без проявление на симптоми, но при някои хора се развиват такива, най-честите са диария и коремна болка.

Къде Balantidium coli е ендемична?

Този вид инфекция е рядка у нас, но въпреки това представлява зооноза, чийто основен резервоар за човека са прасетата. Затова заболяването се среща по-често в райони, където се отглеждат свине, особено ако не се спазват санитарно-хигиенните изисквания.

И с оглед предвид тежкото състояние на животновъдите в България, съществува сериозен риск от заразяване около свиневъдните стопанства.

Как се предава Balantidium coli?

Протозойният паразит се предава по фекално-орален път. Хората могат да се заразят от замърсена вода или храна, която е била в контакт с инфектирани животински или човешки екскременти. Заразяването може да се осъществи по няколко начина:

Консумиране на месо, плодове и зеленчуци, които са били замърсени от заразен човек или от фекалии на животно, съдържащи инфекциозните цисти на паразита.
• Миене на храни или пиене на заразена вода.
Лоши хигиенни навици;

Какви са симптомите и признаците?

Повечето опаразитени не проявяват никакви симптоми. Balantidium coli заразява дебелото черво, в което се отделят инфекциозни микроскопични цисти, които премиват в изпражненията, което създава опасност от повторно опаразитяване или хелминитизиране на други хора.

Засегнатите с компрометирана имунна система имат най-сериозни клинични изяви. Първоначалните прояви на заболяването се проявяват в рамките на 5-30 дни от заразяването.Най-често те са персистираща диария с доста чести дефекации – обикновено между 6 и 10 на денонощие, дизентерия, много силни болки в корема, загуба на тегло, гадене и повръщане.

Фецесът при изхождане е воднист, като е възможно да има примеси на кръв и слуз и е с много остра неприятна гнилостна миризма.В повечето случаи ако не се лекува е възможно опаразитеният да получи перфорация на дебелото черво.

Как се поставя диагнозата?

Провежда се лабораторно изследване на фекални проби. При изследването под микроскоп може да се открие протозойния паразит в изпражненията.

Лечение на балантидиоза

Съществуват 3 медикамента, които се използват за унищожаването на паразита. Това са тетрациклин, метронидазол и йодокинол. Но те се отпускат с рецепта, затова ако смятате, че се опаразитени, трябва първо да ви бъде поставена диагноза и след това да ви бъде назначено лечение.

Как можем да предотвратим този вид паразитоза?

Най-ефективният начин за предотвратяване е спазването на стандартите за добра лична хигиена. Измивайте ръцете си със сапун и топла вода винаги след посещение на санитарните помещения, смяна на пелени и след боравене с хранителни продукти.

Повтаряйте на децата си колко важно редовното миене на ръцете за предотвратяване на заразните болести. Измивайте всички плодовете и зеленчуци с чиста вода при приготвяне или преди консумация, дори и ако могат да се белят.

Препоръчително е кореноплодните зеленчуци като например картофи и моркови да се киснат в оцет и след това да се измиват с вода. Освен това след рязането на зеленчуците измивайте ножа, преди да започнете да режете нещо друго.

Балантидиоза
4.5 (89.62%) 52 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 5, 2014 11:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи