Български учени откриха нов параметър за прогнозиране на риска от сърдечно-съдови заболявания

Мария
Написана от Мария юни 1, 2015 21:09

Български учени откриха нов параметър за прогнозиране на риска от сърдечно-съдови заболявания

Акценти:

  • Хомеостатична оценка - инсулинова резистентност
  • Плазмена глюкоза - индекс на телесната маса
  • Окръжност на шия - показател

Свързани:

Измерването на обиколката на шията на пациента със затлъстяване може да даде ценна прогностична информация за неговото ниво на метаболитен риск, вероятно дори по-ценна от установяване на обиколката на талията.

Тези данни бяха представени от българска група учени на проведения между 13 и 17 май тази година в Нашвил, Тенеси, на ежегодния Научен и клиничен конгрес на Американската асоциация на клиничните ендокринолози.

В изследването участвали 138 пациента на клиника за лечение на затлъстяване и било установено, че размери на обиколката на шията от 36 см и повече за жените и 39 см и повече за мъжете са свързани с критериите за метаболитен синдром.

При жените в сравнение с мъжете, обиколката на шията имала по-голяма прогностична стойност по отношение на някои параметри, отколкото обиколката на талията.

Според коментарите на авторите на изследването, обиколката на шията се измерва лесно и може да предостави малко повече информация в сравнение с обиколката на талията.

Но към настоящия момент не става дума за премахването на обиколката талията от новите показатели, а за съвместно използването и на двата метода с цел по-точна оценка на риска.

Възможно е, новият показател да се окаже по-резултативен, тъй като той се явява индикатор на обема на подкожната мастна тъкан в горната част на торса, която генерира най-голямо количество свободни мастни киселини.

Освен това следва също така да се има предвид, че обиколката на шията също е маркер и рисков фактор за обструктивната сънна апнея. Този параметър също може да има предимства при пациенти със силно изразено затлъстяване, когато измерването на обиколката на талията е възможно да представлява трудност или да бъде неточно.

Интересно е също така, че тези данни е възможно да противоречат на разпространената гледна точка за опасността от висцералните мазнини и относителната „невинност“ на подкожната мастна тъкан.

Всички 138 участници на изследването страдали от затлъстяване, тоест стойността на техния индекс на телесната маса /ИМТ/ бил 30 килограма на квадратен метър или по-висок.

При болшинството от тях бил открит преддиабет, 87% отговаряли на международните критерии за метаболитен синдром, а при 41% бил установен реален диабет. Почти 1/3 от участниците били мъже.

Обиколката на талията се измерва в средата между долния край на ребрата и горния край и горния край на гребена на илиачната кост по средната подмускулна линия.

Окръжността на шията се определя на нивото на средния шиен отдел на гръбнака и средата на предната част на повърхността на врата непосредствено под издатината на ларинкса.

Средната стойност на ИМТ на участниците в изследването била 35 кг на м2, обиколката на талията – 108 см, на шията 39 см.

При жените обиколката на шията е доста по-тясно свързана, отколкото окръжността на талията, с хомеостатичната оценка на инсулиновата резистентност (HOMA-IR) (P < 0,001), а също и с Финландската скала за риска от диабет / Finnish Diabetes Risk Score, FINDRISC (P <0,01)/ и нивата на имунореактивния инсулин и на триглицеридите на гладно (Р <0,05 и в двата случая).

Дори напротив, за последните 2 показателя връзка с обиколката на талията не е била установена. Но при жените обиколката на талията показала по-силна корелация, отколкото обиколката на шията, със стойностите на ИТМ и на плазмената глюкоза (Р <0,001 и в двата случая). Също така била свързана и нивото на гликирания хемоглобин, което не било установено за същия показател на шията.

Български учени откриха нов параметър за прогнозиране на риска от сърдечно-съдови заболявания
4.6 (92.57%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 1, 2015 21:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи