Бамя

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 09:19

Бамя

Акценти:

  • Бамя
  • Хранителна стойност
  • Калоричност
  • Полезни свойства

Свързани:

Този зеленчук има множество названия, но в България е познат само като бамя, баян и дамски пръсти. Бамята е много ценна зеленчукова култура, която принадлежи към семейство Слезови.

Към настоящия момент не се знае нищо за държавата на произход на това растение, но то е широко разпространено в Африка, Северна Америка, Индия и тропиците.

Някои ботаници смятат, че негова родина е Западна Африка, а други Индия. Това е свързано с обстоятелството, че в тези региони растат голямо разнообразие сортове и видове бамя.

Зеленчукът се среща и в Европа, но е внесен от арабите. Отглежда се в България и на целия Балкански полуостров.
Бамята е едногодишно тревисто растение. На височина то може да достигне до 40 см., но понякога достига и до 2 метра.

Баянът е с доста дебело и разклонено стъбло.

Хранителна стойност на 100 грама бамя

• Белтъчини – 2 грама;
• Мазнини – 0.1 грама;
• Въглехидрати – 3.8 грама;
• Минерални соли – 0.7 грама;
• Вода – 90.1 грама;
• Енергийна стойност – 31 килокалории;

Бамята се счита за нискокалорична храна, тъй като в 100 грама от нея се съдържат приблизително 31 килокалории, поради това и хората, които са на диета за отслабване, могат да консумират този зеленчук без ограничения.

Полезна ли е бамята?

Наричат бамята мечтата на вегетарианеца поради съдържащите се в нея големи количества полезни хранителни вещества – желязо, белтъчини, растителни влакна, витамини С, В6, К, А, калций и калий.

Лекарите препоръчват на бременните да консумират много бамя, заради високите концентрации в този зеленчук на фолиева киселина. С помощта на този витамин /В9/ се формира невралната тръба на ембриона в първите седмици на бременността.

Този зеленчук регулира нивото на кръвната захар, тъй като баластните вещества в него забавят усвояването на глюкозата при смилането на храната.

Хората с различни нарушения на храносмилането е препоръчително да наблягат на ястия, в които е включена бамята.
Употребата на този зеленчук е отличен начин за отслабване, тъй като не уврежда здравето.

Бамята е прекрасно средство за профилактика на заболявания като стенокардия, депресия и хронична умора. Баянът дори може да намали пристъпите на астма.

Този зеленчук е особено подходящ за хранителния режим на хора, страдащи от атеросклероза. Освен това притежава свойството да укрепва стените на капилярите.

Бамята спомага за отстраняването на излишния холестерол и токсичните вещества от организма. Предотвратява образуването на газове, запек, а също е изключително полезна при лечение на стомашни язви.

Върху баянът са провеждани научни изследвания, от които се установило, че зеленчукът може да предотврати възникването на рак на правото черво. Също така е доказано, че при редовната му консумация за понижава значително риска от диабет и катаракта.

Бамята решава всички проблеми, свързани с потенцията. Лекарите често препоръчват консумацията на този зеленчук на хората, преминали през оперативно лечение.

Противопоказания

Бамята е препоръчителна за всички хора единствено с изключение на случаите на индивидуална непоносимост.

Въпреки това при приготвянето на този зеленчук, трябва да се внимава, тъй като понякога при по-големите шушулки на баянът е възможно да има участъци, които могат да причинят неприятно кожно дразнене.

Този ефект се неутрализира чрез лека термична обработка, но с този зеленчук е препоръчително да се борави с ръкавици.

Също преди топлинната обработка на бамята трябва да се премахнат власинките от повърхността ѝ, тъй като е възможно да предизвикат алергична реакция при някои хора.

Бамя
4.4 (88.44%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 23, 2015 09:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи