Банан

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 19:15

Банан

Акценти:

  • Банан
  • Витаминен състав
  • Полезни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Ботаническото наименование на банана е Musa acuminate colla. Много са причините, поради които този плод е една от най-популярните храни в света.

Бананите са едни от най-култивираните плодове и са близки „роднини“ на плантайните, които са по-големи и тъмни и се консумират само след термична обработка.

През вековете бананите са били използвани и с лечебна цел, като например за:

• успокояване на разстроен стомах /включително и като лек срещу сутрешното гадене по време на бременност/;

• намаляване на стреса;

• облекчаване на дискомфорта, дължащ се на стомашните киселини;

• за нормализиране на чревната перисталтика при запек или диария;

• успокояване на симптомите на предменструалнен синдром;

• лечение на брадавици;

Банан – полезни свойства

Тези плодове съдържат всички видове хранителни вещества, които са необходими за запазване на доброто здраве. И най-вече са източник на флавоноиди и полифеноли като лутеин, зеаксатин, алфа и бета каротини, които действат като антиоксиданти и се свързват с молекулите реактивен кислород в организма.

Предимство на тези плодове е и високото съдържание на витамин С, за който е известно, че активира белите кръвни телца, като така се ускорява справянето с инфекциозните заболявания.

Само в 1 банан се съдържат цели 467 мг калий, който е съществено значение за поддържане на нормална сърдечна честота и кръвно налягане.

Интересен е и фактът, че в същото количество от плода има едва 1 мг натрий.

От консумацията на 1 банан човек може да си набави около 28% от нужното му за деня количество витамин В6, който спомага за предотвратяване на анемия и исхемична болест на сърцето.

Растителните влакна в бананите спомагат за поддържането на чревната перисталтика в норма, като дори с редовната консумация на тези плодове човек може да забрави за запека.

Бананът е сравнително добър източник и на магнезий, който при наличието на достатъчно калций спомага за укрепването на костите и предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Съдържащият се в тези плодове манган е кофактор, заедно и с цинка и медта в антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза /СОД/.

Един банан осигурява и достатъчно количество от минерала мед, който е необходим за кръвотворния процес компонент.

Хранителна стойност

1 чаша нарязани банани – приблизително около 150 грама съдържа:
• 133 килокалории;
• Въглехидрати – 34 грама;
• Захари -18 грама;
• Растителни влакна – 4 грама;
• Белтъчини – 2 грама;
• Натрий – 2 милиграма;

Научни изследвания

Резултатите от проучванията показват, че бананите доминират сред плодовете и зеленчуците, които намаляват риска от възникване и развитие на рак на бъбречните клетки.

От друго изследване се установило, че тези плодове, тъй като са богати на витамин А и каротиноиди, имат потенциал да предпазват от хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, както и някои други видове рак.

Противопоказания за консумацията на банани

Тези плодове биха могли да се отразят неблагоприятно към стомаха и червата на малки деца, затова родителите трябва да бъдат внимателни, когато им ги дават като лакомство. Съществува вероятност коремът на детето да се подуе, да получи колики и дори да се натрови.

Освен децата банани трябва да избягват и хората със заболявания на сърдечно-съдовата система. Особено опасно е съчетаването на тези плодове със заболявания като тромбофлебит, исхемична болест на сърцето и в случаи на повишена съсирваемост на кръвта.

Това се дължи на факта, че бананите действат диуретично и затова могат да станат причина за сгъстяване на кръвта, чиито възможни опасни последствия за формиране на тромб и запушване на кръвоносен съдове.

Банан
4.8 (95.24%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 19:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи