Барбун

Мария
Написана от Мария януари 21, 2015 19:23

Барбун

Акценти:

  • Барбун
  • Целебни свойства
  • Приложение при кожни заболявания
  • Калоричност при печене

Свързани:

Барбунът е род риби, чийто най-популярен представител в България е барбунята, позната още с названията султанка и червен милет. На дължина тази риба може да достигне до 45 см. Чифт дълги мустачки, които висят от брадичката на султанката ѝ служат за търсене на храна.

Обитава Черно, Средиземно, Азовско море, а също и в Индийския и Тихия океан. Обича тинестите или меките песъчливи дъна, но се среща и по каменистите дъна. Обикновено барбунята обитава дълбочини от 15 до 30 метра, но понякога се среща и до 100-300 метра.

Тялото на султанката е странично сплескано и издължено. Опашната ѝ перка е раздвоена, а гръбният и аналният ѝ плавник са къси. Главата на тази риба е голяма с рязко спускаща се, практически вертикална муцуна.

На вкус барбунята е деликатесна риба и се отличава с изключително високите си вкусови качества. Още повече се цени заради специфичната си мазнина. Дори България е един от най-големите износители на барбуня на Балканския полуостров.

Когато се избира барбуня, задължително човек трябва да се увери в наличието на специфичните за тази риба мустачки.

Прясно уловената султанка трябва да се сложи в лед и да се съхранява в хладилник не повече от 2 дни. Когато е замразена може да се съхранява в хладилна камера при минус 18 градуса не повече от 3 месеца.

Хранителна стойност на 100 грама месо от барбун

• Белтъчини – 19.35 грама;
• Мазнини – 3.79 грама;
• Въглехидрати – 77.01 грама;
• Вода – 1.2 грама;
• Калоричност – 117 килокалории;

Въпреки ниската енергийна стойност на барбунята, месото от тази риба се смята за храна с висока енергийна стойност.

Султанката може да се употребява и като диетичен продукт, тъй като съдържа голямо количество белтъчини. Калоричността на барбунята, приготвена на скара, леко се повишава – до 150 килокалории.

Ако човек смята да включи тази риба в диетата си, то е най-добре тя да бъде варена или задушена.

Полезни свойства

Съставът на месото на султанката включва различни витамини и минерални вещества. В него има много екстрахирани вещества /2.3-4.5%/, сред които холин, креатин, инозит, карнозин, гликоген, млечна киселина и други съединения, притежаващи силно сокогонно действие и стимулиращи секрецията на стомашни сокове.

Минералните вещества, влизащи в състава на месото на барбунята са магнезий, натрий, калий, хлор, фосфор, желязо, сяра и други елементи. Най-голямото количество от тези вещества е съсредоточено в костите на тази риба.

Поради разнообразния минерален състав, султанката може да бъде съотнесена към храните, осигуряващи на човешкия организъм най-добрата обмяната на веществата.

В барбунята, в значително количество се съдържат мастноразтворимите витамини А, В, Е. Особено много те са в хайвера, мазнините във вътрешната част на тялото и в черния дроб на тази риба.

В султанката, както и във всяка друга риба, има голямо количество витамини от група В /от В1 до В12/ и пантотенова киселина.

Целебни свойства

Месото на барбунята е много полезно за малки деца, тъй като учените са установили, че редовната консумация на тази риба спомага за борбата с екземата и при други кожни заболявания.

Ако родителите включат в порциона на децата си месо от султанка, то за тях съществува с 24% по-малка вероятност да развият тези неприятни заболявания.

Противопоказания

Към употребата на барбуня за храна съществува едно единствено противопоказание – алергия към риба и морски храни.

Барбун
4.5 (90.41%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 21, 2015 19:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи