Бъркане в носа – как безобиден навик докарва пневмония

Мария
Написана от Мария ноември 13, 2018 18:47

Бъркане в носа – как безобиден навик докарва пневмония

Акценти:

  • Процес - пневмония
  • Пневмококи - разпространение
  • Кашляне - бактерии

Свързани:

Всички хора си бъркат в носа. По-точно почти всички, ако вярваме на проучване, проведено в САЩ през 1995 г. сред 245 средностатистически американци.

Повече от 90% от участниците си признават, че периодично си слагат пръста в носа. Половината от тях били убедени, че така правят децата, а възрастните успяват да се избавят от този вреден навик.

Впрочем практиката показва, че и най-възпитаните хора го правят, с тази разлика че след това забърсват пръста с мокра кърпичка.

До колко е безобиден този навик и не води ли до някакви неприятности?

Вреден навик или психично разстройство

По данни на същото проучване от 1995 г., поне веднъж дневно в пръста си бърка всеки четвърти човек. Половината от хората си бъркат от 1 до 5 минути в носа ежедневно, а почти 1% от населението прави това от 15 до 30 минути дневно.

В друго изследване, проведено сред индийски ученици няколко години по-късно, установило се, че повечето си бъркат в носа, за да го почешат отвътре или да извадят дразнещи ги засъхнали сополи.

Но 12% се занимават с това единствено, защото това им харесва. А 7.6% от запитаните съобщават, че правят това по-често от 20 пъти дневно. Накрая, всеки 5 запитан ученик заявил, че вечният пръст в носа е сериозен проблем за него.

Психиатрите отбелязват, че ако бъркането в носа преминава в редица болезнени пристрастия и прекаляване, то следва да се говори за психично разстройство под название ринотилексомания.

При такива личности пръстът може да се намира в носа по няколко часа дневно.

Не е изненадващо, че при тях рядко се развива кръвотечение от носа, лигавицата на носната кухина е постоянно пресушена, при вдишване се раздразва.

Всеки 5-ти от ринотилексоманите също си гризе ноктите – онихофагия, или се пощипва, 6% си скубят косите.

Интересно е, че последните 3 психични разстройства е възможно да бъдат проявление на обсесивно-компулсивно разстройство, а ринотилексоманията не е такова.

Заблуди за бъркането в носа

Дори този вреден и не особено приятен за околните навик като бъркането в носа, се свързва с много заблуди, които имат за цел да убедят околните. Нито една от приведените по-долу не е доказан.

Бъркането в носа и мозъчната функция

Казват, че бъркането в носа стимулира мозъчната функция. Това се обяснява с наличието на множество рецептори, разположени в носната кухина, раздразнението на които активизира едни или други системи на организма.

Бъркане в носа и работа на останалите органи

Казват, че на лигавицата в носа във вид на хеморецептори се проектирани най-различни органи на нашето тяло. Миризмите дразнят тези рецептори и така активизират работата на един или друг орган.

Участъците, раздразнението на които предизвиква такава реакция, наричат точки на Боние, на името на французина разработил тази теория.

Бъркането в носа като причина за пневмония

Само преди месец учени от Ливърпул публикуваха резултати от изследване, според които бъркането в носа способства за разпространение на бактерии, предизвикващи пневмония.

Смята се, че пневмококите се разпространяват в процеса на кихане и кашляне на болния.

Но учените са убедени, че с еднакъв успех могат да се предават чрез ръкостискане с човек, който малко преди това си е бъркал доста настоятелно в носа.

Наблюденията показали, че разпространението на пневмококи е успешно, без значение дали бил сополив носа или не.

Бъркане в носа – как безобиден навик докарва пневмония
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 13, 2018 18:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи