Бартонелоза

Мария
Написана от Мария февруари 11, 2015 08:14

Бартонелоза

Акценти:

  • Бартонелоза
  • Бациларна ангиоматоза
  • Пелиозен хепатит
  • Симптоми

Свързани:

Бартонелозите представляват група от инфекциозни заболявания, причиняващи се от Bartonella spp са грам-отрицателни бактерии, които са условно вътреклетъчни паразити.

Три вида от тези инфекциозни организми могат да причинят заболяване при човека, въпреки че и други видове вече се признават като важни, тъй като е възможно да предизвикат инфекция при човека.

Обхватът на инфекцията с тези бактерии варира от лека лимфаденопатия, която се наблюдава при болестта на котешкото одраскване до животозастрашаващи системни заболявания при имунокомпрометирани пациенти.

Инфекции с бартонела бактериите /бартонелоза/

Bartonella spp.са били изолирани от различни видове бозайници, най-често гризачи, преживни и месоядни животни. Предаването се осъществява най-често чрез вектори артроподи, тоест членестоноги.

Инфекциите, причинени от Bartonella spp. включват:

• Болестта на котешкото ухапване – B. Henselae;
• Свинска треска или окопна треска – B. Quintana;
• Бациларна ангиоматоза – B. henselae и B. Quintana;

Бациларна ангиоматоза и пелиозен хепатит

И двете бактерии B. henselae и B. Quintana могат да причинят бациларна ангиоматоза, която най-често се среща при HIV-позитивни пациенти. Но, за да инфектират тези хора трябва да имат HIV антитела и броят на CD4 да е значително понижен.

Бациларната ангиоматоза се характеризира с пролиферация на кръвоносните съдове, което води до формирането на подобни на тумор маси в кожата и другите органи.

Това заболяване често се свързва с пелиозен хепатит, който се характеризира с образуването на множество кухини, които се пълнят с кръв, в черния дроб. Като пелиозисът засяга и други части на тялото, например далака.

Какви са симптомите?

Проявлението на заболяването зависи от това кое анатомично място е засегнато и симптоматиката може да се изразява в повишена телесна температура, лимфаденопатия /подуване на лимфните възли/ и лезии по кожата.

Лезиите често са тъмнолилави и наподобяват тези при синдром на Капоши. Възможно е да се наблюдава разширяване на далака или черния дроб.
Понякога и ендокардитът се свързва с инфекция с Bartonella spp инфекция, включваща B. henselae, B. quintana, B. Elizabethae.

Алкохолизмът се счита за една от основните причини за ендокардит, предизвикан от B. Quintana, а също се наблюдава и при бездомни хора.

Енцефалопатиите, причинени от Bartonella са редки при хора с нормален имунитет, но могат да се развият при HIV-позитивни пациенти, особено инфекция с B. henselae, B. Quintana.

При такива случаи се развиват менингоенцефалити, енцефалопатии и нервно-психически разстройства.

Регистрирани са случаи и на остеомиелит, причинен от B. Henselae. При пълна картина се установява анемия, а при тестовете за чернодробната функция показват повишени нива на алкалната фосфатаза.

Прогноза

• Нелекуваните пациенти са с висок риск от настъпване на смърт;
• Имунокомпрометираните пациенти с бациларна ангиоматоза или пелиозен хепатит реагират добре на антибиотици;
• Рецидивите са чести;

Болест на Карион и Перуанска брадавица

Болестта на Карион се развива в острата на инфекцията и при наличие на лезии, дължащи се на Перуанска брадавица.

Какви са симптомите?

Бактеремията при болестта на Карион започва да се проявява 3-12 седмици след ухапването от комар.

Обикновено протича леко в регионите, където заболяването е ендемично /Перуанските Анди, Еквадор, Колумбия, Чили, Боливия и Гватемала/, но може да бъде много тежка при новоинфектирани хора, при които се развива тежка хемолитична анемия, която често е фатална, ако не се лекува.

При тежко протичане на заболяването пациентът развива треска, главоболие, диспнея, психични изменения и припадъци.

Бартонелоза
4.5 (90.24%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 11, 2015 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи