Бащите оказват най-голямо влияние върху формирането на отношението на тийнейджърите към алкохола

Мария
Написана от Мария май 19, 2015 00:50

Бащите оказват най-голямо влияние върху формирането на отношението на тийнейджърите към алкохола

Акценти:

  • Подрастващи - алкохол
  • Тласък към алкохол
  • Тийнейджъри - изучаване на новото

Свързани:

Ново изследване от Тайван проучило влиянието на поведението на родителите върху отношението на юношите към алкохола.

Резултатите от изследването показали, че на момичетата и на момчетата по този въпрос им влияе главно техния баща. А също било установено, че и майката влияе слабо на момичетата по този въпрос.

„Връзката на потреблението на алкохол с бащите и с юношите била много по-силна, отколкото тази с майката и тийнейджърите.“ – отбелязва авторът на изследването Hsing-Yi Chang от националния научно-изследователски институт по здравеопазване в Мяоли, остров Тайван.

„Обществото в Тайван е патриархално и бащите са пример за подражание за момчетата. Освен това мъжкият алкохолизъм се среща по-често, отколкото женският“ – добавя тя.

Hsing-Yi Chang и нейните колеги използвали данните от проведеното по-рано дългосрочно изследване, изучаващо поведението на децата и подрастващите. То обхващало повече от 4000 ученици, които били в 9-ти клас между 2006 и 2009 година в Тайван.

Почти 4000 момчета и момичета попълвали анонимни анкети, в които, освен останалото отговаряли и на въпроси за употреба на алкохол.

От тях 679 ученици отговорили, че били употребявали алкохол в рамките на предходния месец /тоест месеца преди попълването на анкетата/. Резултатите от мащабното изследване бяха публикувани преди няколко месеца в списание BMJ Open.

В анкетата те също отговаряли на въпроси за това колко често техните майки и бащи употребяват алкохол – рядко – не повече от 1-2 пъти за изминалия месец или често повече от 3 пъти за същия период.

Учениците също определяли отношението на своите родители към употребата на алкохол от непълнолетни – по скалата от „категорично против“ до „дори привестват“.

Тези момчета, чийто бащи водели начин на живот с ограничен прием на алкохол, съответстващ на нормите и същевременно били категорично против употребата на спиртни напитки от непълнолетни имали с 39-73% по-нисък риск от това да посегнат към алкохола в сравнение с момчетата, чиито бащи често употребяват алкохол или спокойно се отнасят към употребата на алкохол от подрастващи.

„Отношението на бащата към употребата на алкохол от тийнейджъри е дори по-силен фактор, отколкото дори личен пример“, – отбелязва Chang.

Момичетата, имащи непиещи бащи, употребявали алкохол с 48-49% по-рядко в сравнение с девойките, чиито бащи често приемали спиртни напитки и спокойно се отнасяли към употребата на алкохол от ненавършилите пълнолетие.

Негативното отношение на майките към приема на алкохол понижавало риска от употребата на алкохол от подрастващите с 23% в сравнение с тези юноши, чиито майки не се съпротивляват на употребата на алкохол от техните деца до периода на навършване на пълнолетие.

Ina Koning, доцент по социални науки от университета Утрехт в Нидерландия, коментирайки това изследване, пише, че бащите действително, обикновено оказват по-голямо влияние върху отношението на подрастващите към алкохола.

„Възможно е това да е свързано с това, че честотата на употребата на алкохол сред бащите е по-висока, отколкото тази сред майките“ – посочва Koning, която не е взела участие в това изследване.

„Тийнейджърите активно изучават новото, а също се стремят към признанието сред връстниците – това ги тласка към алкохола. Що се отнася до понижаване на приема на алкохол сред юношите са важни както личният пример на родителите, така и тяхното отношение към пиянството на непълнолетни“ – заключава Chang.

Бащите оказват най-голямо влияние върху формирането на отношението на тийнейджърите към алкохола
4.3 (85%) 24 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 19, 2015 00:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи