Бедните и богатите са податливи на различни видове рак

Калина
Написана от Калина февруари 18, 2015 15:43

Бедните и богатите са податливи на различни видове рак

Акценти:

  • От какви видове рак страдат бедните и богатите?
  • Защо има разлика във видовете тумори при хората с ниски доходи?
  • Кои са най-разпространените видове рак при бедните и богатите?

Свързани:

Бедните и богатите хора са податливи към развитие на различни видове рак, показват резултатите от най-ново научно изследване.

В най-бедните части на Америка честотата на някои видове рак е много по-висока, отколкото в районите с по-заможно население. Смъртността от ракови заболявания като цяло е най-висока сред жителите с ниски доходи, казват учените.

„Социално-икономическият статус на пациента обикновено не се взема предвид при поставяне на диагнозата и при анализа на медицинската документация, така че ние не разполагахме с официалната статистика. Това е причината да решим да направим собствени изследвания,“ – казва Кевин Хенри, професор по епидемиология в Rutgers University в Ню Джърси, САЩ.

Според учените, саркомът на Капоши (вид рак на кожата, който се проявява при пациенти със СПИН) и ракът на ларинкса, туморът на шийката на матката, карциномът на пениса и ракът на черния дроб, известен като цироза, се срещат по-често при хора с ниски доходи.

В бедните райони се срещат по-често тези видове тумори, чието развитие е свързано с тютюнопушенето, употребата на алкохол и инжекционно използваните наркотици.

Тъй като тютюнопушенето е по-чест и разпространен навик сред хората в бедните райони, същото важи и за туморите, причинени от тютюнопушенето, каза д-р Ахмедин Джемал, вицепрезидент на Американската асоциация по онкология.

Туморите, за които рискови фактори се явяват инфекциите, полово предаваните болести и лошото, некачествено, хранене, също се срещат по-често сред хората с ниски доходи.

В богатите области със заможно население по-често се установяват ракът на щитовидната жлеза и тестисите, както и меланомът и други кожни ракови заболявания.

„Събрахме и анализирахме данни за повече от 3 милиона пациенти с различни видове рак,“ – казва Хенри. „Това ни позволи да се запознаем подробно дори и с тези видове тумори, които са много редки.“

Според резултатите, появата на 32 от 39-те изследвани видове тумори, зависи от икономическото състояние на пациента. 14 от 32 ракови заболявания се откриват по-често в бедните региони.

„При най-богатите често се срещат видовете тумори, които могат да бъдат открити само чрез скрининг и медицински прегледи,“ – обяснява Ресинда Шерман, съавтор на научната разработка.

Обратно, в бедните райони, достъпът до програми за скрининг на рак е много нисък и незадоволителен.

Туморите на млечната жлеза и простатата често са идентифицирани сред по-заможните граждани, като повечето от тях са „хванати“ след скринингови изследвания като мамография. Изследването с мамограф открива тези тумори в ранен стадий, когато лечението е е най-ефективно и често пъти с добра прогноза.

Фактът, че при бедните е по-вероятно раковото заболяване да се открие на по-късен етап, обяснява по-високата смъртност от рак в бедните райони.

Въпреки това, учените отбелязват, че независимо от дебелината на портфейла си, не можете да си купите здраве. Колкото и пари да имате, това не може да ви гарантира излекуване от рак и дълъг живот.

Затова е по-добре лесно да избегнете излишните рискове, като се отървете от лошите навици, като започнете да живееете по-здравословен начин на живот, да се храните качествено и не забравяте навреме да си правите профилактични изследвания.

Бедните и богатите са податливи на различни видове рак
4.4 (87.59%) 58 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 18, 2015 15:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи