Белег на матката след секцио – защо е опасен и как да ускорим зарастването

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 18:24

Белег на матката след секцио – защо е опасен и как да ускорим зарастването

Цезаровото сечение обезпечава милиони жени по света с безопасно раждане, но един от най-големите негови недостатъци е образуването на белег на матката.

Да разкажем, с какво е опасно това, как да ускорим заздравяването на белега след операцията и да избегнем усложненията в бъдеще.

С какво е опасен белегът на матката?

Секциото е бърза операция, чиято продължителност обикновено е не повече от 40 минути. Лекарят разрязва коремната кухина и стената на матката, извлича бебето, премахва плацентата и прави шевове.

По-нататъшното развитие на събитията зависи от правилното заздравяване на раната, и след това на белега – на мястото, където целостта на матката е била нарушена, се образува съединителна тъкан, и ако мускулните влакна напълно се възстановят, белегът става здрав – с достатъчна дебелина и еластичност.

Състоятелният белег на матката добре издържа на натиск, може да се съкращава по време на контракции, и позволява на жената да роди по естествен път в случай на повторна бременност.

Ако голяма част от белега се състои от съединителна тъкан, а мускулните влакна останат недоразвити, възниква несъстоятелен белег, предразположен към разкъсвания.

На първо място е опасен за жени, които в бъдеще желаят да родят още деца. Повишава риска от безплодие, извънматочна бременност, плацентарна недостатъчност, нарушения на прикрепване към плацентата към стената на матката, спонтанен аборт и разкъсване на матката.

Жените, които не планират повече бременности, също могат да се сблъскат с неприятни усложнения на несъстоятелния белег на матката – свързва се с болезнен месечен цикъл, цапащи маточни секрети и кръвотечения между менструациите, и хронична болка в областта на таза.

Как да проверим състоянието на белега на матката след церазово сечение?

Акушер-гинеколозите не съветват жените да забременяват в рамките на 2 години след цезаровото сечение – именно толкова продължава формирането на еластичен самостоятелен белег на матката.

Твърде дългото отлагане на бременността също не е препоръчително, тъй като старите белези имат тенденция към загуба на еластичността, заради атрофия на мускулната тъкан.

Планирането на повторна бременност и узнаването на състоянието на белега след церазово сечение е възможно с помощта на няколко диагностични метода:

1. Ултразвук – показва дебелината на стената на матката в областта на белега, неговите контури и количеството съединителна тъкан;
2. Рентгеновата хистерография позволява изследването на вътрешната страна на белега на матката;
3. С помощта на хистероскопия може да се определи формата на белега и кръвоносната мрежа в тъканта на матката;

Какво влияе на процеса на заздравяване на белега на матката?

Предсказването на скоростта и качеството на заздравяването на белега на матката е трудно, но акушер-гинеколозите винаги отчитат няколко значими фактори:

• Тип операция – планово или секцио по спешност;
• Характер на разреза на матката;
• Кръвозагуби по време на операцията;
• Продължителност на интервенцията;
• Продължителност на анхидратния промеждутък;
• Развитие на постоперативен ендометрит;
• Аборти след церазово сечение;
• Ранно настъпване на нова бременност;

Планово цезарово сечение обикновено има минимум усложнения. Хирургът прави напречен разрез, който заздравява добре и рядко се разкъсва в случай на нова бременност.

Вертикален разрез се прави рядко, основно в извънредни ситуации, когато детето трябва да се извади, колкото се може по-скоро. С течение на времето такива белези най-често стават несъстоятелни и има висок риск от разривът им.

За да се образува бързо и качество белег на стената на матката е необходимо жената да приема някои препарати в периода след операцията.

Белег на матката след секцио – защо е опасен и как да ускорим зарастването
4.6 (91.18%) 68 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 18:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи