Бенки на лицето – придаваща очарование особеност или повод за безпокойство

Мария
Написана от Мария януари 13, 2016 15:32

Бенки на лицето – придаваща очарование особеност или повод за безпокойство

Акценти:

  • Бенка - проникване
  • Процедура - отстраняване
  • Дерматология - квалификация хи

Свързани:

Малката бенка на лицето придава на нейната притежателка пикантност и чар – спомнете си за Мерлин Монро. Много гадателки физиономистки смятат бенките на лицето за признак на успех и на специфични свойства на личността.

Но днес ще разгледаме бенките от гледната точка на лекар дерматолог. И така бенката /невус / – това е пигментирано или съдово образувание на кожата.

Причините за тяхното възникване са различни – могат да се предават по наследство – фамилни бенки, възникват следствие на хормонални промени в организма – подрастваща възраст, бременност и прочие или под въздействие на слънчева светлина, микротравми, вируси и т.н.

Причини за поява на бенки и техният тип

• Съдова – образува, заради бързо растящите кръвоносни съдове и има червен цвят.
• Цветът на пигментната бенка зависи от количеството пигмент меланин и варира от светлобежов до практически черен.
• Бенката може да бъде плоска или на подложка;
• Според размерите се различават малки невуси – до 1.5 см в диаметър, средни – до 10 см и големи, превишаващи в диаметър 10 см.

Опасни бенки – препоръки на лекаря

Често пациентите се интересуват – предизвестяват ли бенките на лицето рак? Не, бенките, сами по себе си, не са предвестник на онкологично заболяване. Но има случаи, когато една бенка е по-добре да се премахне и то веднага.

1. Най-голяма заплаха представляват невусите с големи размери, именно те най-често са предразположени към малигнизация – раково прераждане. И от естетична гледна точка големите бенки не са привлекателни.

2. Също подлежат на отстраняване и бенките, които са подложени на постоянна травматизация – например, разположени в зоната на постоянно съприкосновение с вратовръзката.

В останалите случаи бенките просто трябва да се наблюдават. Притежателките на невуси не е добре да прекарват много време на слънце или да използват солариуми.
А всяко изменение на цвета на бенките, увеличаването на размера им – това са тревожни сигнали, изискващи незабавен преглед от лекар специалист по дерматология.

Именно този специалист може да направи необходимия преглед на подозрителната бенка и да избере оптимален вариант за нейното отстраняване. Тъй като е важно не само да се отървем само от бенките, но и да остане белег на мястото на мини операцията.

Методи за отстраняване на бенки на лицето

Прилагат се следните способи – криодеструкция, радионож, електрокоагулация, лазер. Ако при първичния преглед са възникнали подозрения за онкологични заболявания, то отстраняването на такава бенка, трябва да се извърши в стационар – по хирургичен път.

За може би най-ефективно и най-безболезнено, доколкото е възможно, се признава отстраняването на бенките с помощта на лазер. При всеки от методите лекарят прави повърхностна анестезия с помощта на специален гел, спрей или с инжекция.

Малък белег може да остане в случай на:

1. Дълбоко проникване на бенката в кожата;
2. Предразположеност към образуването на келоидни белези;

В такива ситуации е необходимо обсъждането със специалист на действията, които трябва да се приемат впоследствие за лечение на останалите белези.

След отстраняване на бенката, полученият материал задължително се изпраща на хистологично изследване – за изключване наличието в нея на видоизменени клетки или пък вече изродили се в ракови.

Това е много важен аргумент в полза на необходимостта от отстраняването на бенки в клиники под контрол на специалист по дерматология, а не в козметичните салони, в които извършващите процедурата често нямат необходимата квалификация.

Бенки на лицето – придаваща очарование особеност или повод за безпокойство
4.5 (90.97%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 13, 2016 15:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи