Бета каротин

Мария
Написана от Мария октомври 29, 2014 12:03

Бета каротин

Акценти:

  • От какво се извлича бета каротинът, който се предлага в търговската мрежа под формата на хранителна добавка?
  • Увеличава приемът на мастноразтворимото съединение рискът от рак на пикочния мехур и на стомаха?
  • Каква дневна доза бета каротин се препоръчва за предпазване от злокачествени заболявания?

Свързани:

loading...

Бета каротин представлява каротиноид, които представляват червени, оранжеви или жълти мастноразтворими съединения.

Те естествено се съдържат в много плодове, зърна, масла и зеленчуци. Алфа, бета и гама каротинът се считат за провитамини, тъй като в организма могат да преобразуват в активен витамин А.

Бета каротинът, който се предлага в търговската мрежа и е годен за човешка употреба, се извлича от палмовото масло, водорасли или гъби.

Мастноразтворимото съединение се превръща в ретинол, който е от съществено значение за зрението и растежа.

Изследванията върху хора показват, че бета-каротинът с перспектива може да се използва при орална левкоплакия /предракови лезии в устата/ и за слънчев загар.

Но не е доказана полза при увредена от слънце кожа, за намаляване на риска от сърдечни болести, при инфекции с H. Pylori, за профилактика на катаркта, диабет и инсулт.

Изследванията показват също така, че бета-каротинът увеличава риска от рак на пикочния мехур, белия дроб, стомаха и на простата.

Мастноразтворимите съединения също така допълнително увеличават вероятността от развитие на злокачествено заболяване при хора, които професионално са изложени на азбест, при пушачите, както и тези, които са в среда с наличие на фактори, обуславящи рака.

Освен това някои проучвания показват повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт при използване на хранителни добавки, съдържащи бета каротин.

Дозировка

Зряла възраст – 18 години и повече

Американската кардиологична асоциация препоръчва приемът на бета каротин да се осъществява чрез хранителни източници, като се включат в ежедневното меню плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, а не чрез хранителни добавки.

Консумирането на 5 порции плодове и зеленчуци дневно осигурява 6.8 милиграма бета каротин.

При профилактика на възрастово-обусловената дегенерация на макулата са препоръчителни 20-50 мг. от мастноразтворимото съединение орално ежедневно за период 5-14.2 години.

За превенция на рака се препоръчват 6-75 милиграма бета каротин орално ежедневно или през ден в продължение на 1-14.2 години.

Забележка: някои изследвания установяват повишен риск от смърт или рак при употребата на хранителни добавки, съдържащи бета каротин.

При катаракта, 20-50 мг. от мастноразтворимото съединение ежедневно или през ден в продължение на 5-8 години.
За ограничаване на страничните ефекти на химиотерапията, 250 мг. бета каротин орално ежедневно в продължение на 21 дни, впоследствие се преминава на 75 мг. дневно.

Посочените по-долу дози бета каротин са препоръчителни при поставена диагноза на следните заболявания:

• Хронични заболявания на белия на дроб 20 мг. орално ежедневно за период 5-8 години;
• Кистозна фиброза 10-300 мг. през устата, дневно в продължение от 14 дни до 14 месеца;
• Диабет 50 мг., орален прием, за период от 9 години;
• При еритропоеза протопорфирия 25-300 мг., прием през устата, ежедневно;
• ХИВ – 60 мг., 3 пъти дневно орално, в продължение на 1-3 месеца;

За намаляване на смъртността 1.2-50 мг. бета каротин приеман ежедневно или през ден за период от 28 дни до 14.1 години.

Забележка: Някои изследвания установяват повишен риск от настъпване на смърт и рак при продължителна употреба на този каротиноид под формата на добавка.

При орална левкоплакия 60-360 мг. от мастноразтворимото съединение, орално ежедневно или седмично в продължение на 6 месеца до 1 година.

При полиморфна светлинна ерупция, 75-180 мг. бета каротин орален прием ежедневно.

При бременност – 4.5 милиграма от мастноразтворимото съединение ежедневно в периода до 20-та гестационна седмица.

А след това 2.173-2.307 мг. бетакаротин, приеман от червено палмово масло, орално в продължение на 8 седмици, след началото на 3-тия триместър от бременността.

Мария
Написана от Мария октомври 29, 2014 12:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи