Без къпане и разходки – какво НЕ трябва след поставяне на противогрипна ваксина

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2016 23:19

Без къпане и разходки – какво НЕ трябва след поставяне на противогрипна ваксина

Акценти:

  • Храни - временна диета
  • Инфекция - покриване
  • Раздразнение - цитрусови

Свързани:

Кампанията за поставяне на ваксини против грип е в самия си разгар. Ваксинирани са вече десетки хиляди души.

Но въпреки популярността и всеобщата достъпност на ваксините, много и досега не знаят какво може и какво не трябва след процедурата.

Всяка ваксинация, включително и срещу грип – това е достатъчно сериозно предизвикателство за организма, тъй като получава порция от вируса, макар и отслабена.

И трябва да ѝ се даде адекватен имунен отговор. Често се случва така, че на фона на формирането на имунитета човек се разболява.

Това е свързано с факта, че в периода след поставянето на ваксините организмът е зает с това създаде имунитет срещу грип.

Естествено, той не може да се „разсейва“, и в този момент лесно може да се зарази с други инфекции. Няма смисъл допълнително да влошавате положението, като натоварвате допълнително организма, тъй като ще престане да се справя.

Какво може и какво не трябва да правите след ваксините, например против грип?

След всяка ваксинация – без значение дали ще е срещу грип или други инфекциозно заболяване, не трябва да бягате от поликлиниката или от мобилния пункт за ваксинация по своя работа.

Препоръчва се да изчака 30 минути. Това ще минимизира риска от развитие на тежки алергични реакции, сред които е и опасният анафилактичен шок.

Това е най-тежкото и опасно усложнение. Освен това са възможни и отложени реакции, макар и да се появяват в деня на ваксинацията – най-често привечер.

Обикновено това уплътнение или зачервяването на мястото на инжекции. Нищо страшно няма в това, реакцията не изисква спешна консултация или незабавно лечение.

Но съществуват атипични реакции, като отоци, силна болезненост, рязко повишаване или понижаване на температурата на мястото на инжектирането. В този случай следва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Може ли да се мокри?

Въпросът е може ли да се мокри ваксината? – заема голямо количество хора. Всички помнят от детството, че не трябва да подлага на въздействието на вода мястото, където е поставена иглата, в продължение на 3 дни.

Всъщност, това е срокът за Манту, което не е ваксина. Що се отнася за другите ваксини – срещу грип, коклюш, тетанус и т.н., мястото не трябва да се мокри през първите дни.

Но всъщност, ако мястото на поставянето на иглата се намокри, нищо няма да се случи. Важното е да не се къпете – да не се загрява мястото на инжекцията и да се държи дълго под вода. Това ще доведе до негативно температурно въздействие и вторична инфекция.

Тук е по-важно да се помни, че ако като реакция на ваксината започне сърбеж, не трябва да разчесва точно тази област. Първо, едва ли ще облекчите тези усещания.

Второ, достатъчно е голям рискът от разпространение на инфекцията в раната, получава се възпаление – това може да бъде ограничен оток, поява на ограничена болезненост на мястото, промяна на цвета на кожата около мястото, където е забита иглата.

В такава ситуация е добре веднага да се търси лекарска помощ. Слагането на лепенка и покриването на мястото на инфекцията не следва да се прави. Във всеки случай, тази реакция не влияе на ефективността на направената ваксина.

Временна диета

Един от въпросите, свързани с ваксинацията – това е подбор на правилно хранене.

Не се налагат ограничения в храненето. Единствено се препоръчва неупотребяването на храни, които могат да предизвикат раздразнение като цитрусови, ядки, несезонни плодове и зеленчуци, зрелите дълго сирена.

Без къпане и разходки – какво НЕ трябва след поставяне на противогрипна ваксина
4.5 (90.45%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 3, 2016 23:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи