Без сладко НЕ може – кога силно се нуждаем от захар

Мария
Написана от Мария септември 12, 2018 23:43

Без сладко НЕ може – кога силно се нуждаем от захар

Акценти:

  • Бързи въглехидрати - белтъчини
  • Тежка храна - патоген
  • Апетит - загуба

Свързани:

Не трябва да се опитваме напълно да спираме захарта.

Диетолозите по света са на мнение, че добавените захари в големи количества е вредно. Бонбони, шоколади и сладка вода внасят в менюто „празни” калории увеличават риска от затлъстяване и захарен диабет, водят до хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

И това, което е най-важното, захарта е истински наркотик. Предизвиква в мозъка същата реакция, каквато и алкохолът и забранените вещества, а именно стимулира обработка на допамин, веществата, които отговарят за удоволствието.

И в крайна сметка искаме да ядем сладко отново и отново. Но с всяка нова порция синтезът на допамин се понижава – и се налага да увеличаваме дозата, за да получим наградата.

Сякаш захарта е толкова вредна и предизвиква зависимост, че ни е трудно да се спрем с един бонбон вместо с 5 или може би трябва да се откажем напълно от нея. Не всичко е толкова просто – науката има няколко аргумента, в полза на които сладкото понякога е необходимо.

Когато отлагаме

Стоите си на работа и за пореден път обновявате новинарската лента в социалната мрежа вместо да довършите спешен проект.

Нямате сили и ръката отново се протяга за шоколадовия бонбон, който ви стои като запас в чекмеджето на бюрото. И отново обвинявате себе си, че сте се провалили и сте похапнали сладко.

Мислите си, че така сте поощрили липсата си на воля? Ако ли не – сякаш сте помогнали на организма да попълни запасите от силна воля, за да се справим с работната задача.

Всъщност мозъкът остро се нуждае от глюкоза, за да работи над проблеми, които изискват съсредоточаване и голямо умствено натоварване.

Учените са проверили това върху хора, които са правили на пръв поглед, лесно упражнение – последователно се отброявали през 7 до 100. Но простотата на тази задача на измамна – само малко повече от 40% от добре образованите хора могат да се справят без нито една грешка.

Така че тестът със 7-ците е напълно подходящ, за да провери способността на хората да се концентрират върху способността и да включват мозъка.

Този случай изследователите сравнявали как участниците са се справили с отброяването през 7 в зависимост от това дали са им давали преди началото на упражнението сладка вода или не.

Както предполагат учените, дозата е спомогнала за подобряване на резултатите. След завършване на теста за нивата на глюкоза в кръвта на участниците рязко се е понижила. Това потвърждава, че напрегнатата работа изисква много енергия.

Постоянно да се подкрепяме с газирано и с шоколадови бонбони, за да работим нормално, не е най-добрата практика. По-добре да се храним редовно и балансирано, да не пропускаме закуска и да не забравяме за други хранителни вещества – белтъчини и мазнини.

Но ако трябва да свършите спешно някоя работа, а в главата ви е мъгла, доза сладко може да ви помогне да се окопитите.

Когато сме болни

Забелязали ли сте, че по време на простуда и грип на практика апетитът изчезва? И с всичко, което можем да се подкрепим това са някакви сокове, чаша какао или нещо вредно от fast food?

Има напълно логично обяснение. Организмът, заразен с вирус, остро се нуждае от порция глюкоза за борба с патогена. Засега не е в състояние да смила тежка храна, затова най-подходящи са източниците на бързи въглехидрати.

Без сладко НЕ може – кога силно се нуждаем от захар
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 12, 2018 23:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи