Без вина виновни – защо обичаме децата си по различен начин

Мария
Написана от Мария август 8, 2015 14:46

Без вина виновни – защо обичаме децата си по различен начин

Много родители смятат, че са способни еднакво да обичат своите деца. Така ли е в действителност? Според френски психолози, да обичаме еднакво всички свои потомци е невъзможно и в това няма нищо лошо и осъдително.

Какво влияе на родителската любов?

Според Франсоа Долто, дори при родните братя и сестри няма… еднакви родители. Всяко дете се появява на света в определен момент от живота на своята майка и баща. Жената, раждаща на 35 години 3-тото си дете, значително се различава от тази, която на 18 години износва първото си дете.

Трудно е да си представим как би могло да се получи да изградим еднакви отношения с детето както в първия така и във втория случай. Освен това изначално всяко дете е уникално само по себе си и пробужда у нас специфични чувства.

Дори ако родителят не си дава сметка за това, връзката с всяко от децата му е уникална. Нейните характеристики варират в зависимост от пола на детето. Отношенията на майката с дъщеря ѝ в пубертета не е равнозначна на тази, която я обединява с нейния син, на когото тя помага да преживее трудностите на юношеската възраст.

Отношенията зависят и от възрастта на детето – ние не можем да обичаме еднакво 25-годишно момче и едногодишно бебе. Личността на детето също влия върху формирането на родителската любов.

Всяка черта от неговия характер по-своему е свързана с особеностите на характера на бащата и майката и създава основа за нови, всеки път своеобразни отношения.

Така любовта към детето зависи от житейските обстоятелства на родителя, при които е било родено то, а също и от пола, от възрастта и от личността на детето. Всички тези фактори се проявяват в различни съчетания, затова любовта към всички деца не може да бъде еднаква.

Детето и подсъзнанието на родителите

Но явява ли се любовта единствен параметър, по който може да се съди за връзката между родителите и детето? Разбира се, всичко не е толкова просто. Връзка с децата е една от най-сложните, и тя узрява в продължение на целия живот.

В отношенията с детето се проявяват всички проекции и повторения, които често се отнасят към най-ранните периоди от живота на родителя.

Според детския психиатър Пиер Делион, ние не можем да контролираме нашето подсъзнание – понякога бащата идентифицира себе си с детето, което повече от всичко прилича на него или по това, с което се отличава от него.

Докато майката несъзнателно предпочита повече сина си, отколкото дъщеря си.

Да обичаш еднакво всяко от деца си е невъзможно, затова родителя често не успява да контролира чувствата, които произтичат от дълбините на неговото съзнание и го карат да си спомня за своя личен опит.

Как да приемем, че обичаме децата си по-различен начин?

Според детския психолог Катрин Матлен е необходимо да разберем, че обичаме всяко дете по различен начин. Майката не може да бъде еднаква за всички нейни деца, а отношенията между нея и всеки от потомците ѝ са уникални.

Не можем да измерваме любовта към своите деца количествено, да я описваме с помощта на мерни единици. Ако ние мислим, че любовта към детето е въпрос на количество, то тогава най-вероятно ще се сблъскаме с чувство за вина. И затова трябва да погледнем на любовта към децата от различен ъгъл.

Без вина виновни – защо обичаме децата си по различен начин
4.5 (90.83%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 8, 2015 14:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи