Псоризис е хронично кожно заболяване, при което участъци от кожата се зачервяват и се покриват с дебели сребристи люспи.

Имунната система при псориазис атакува здравите тъкани, погрешно приемайки ги за болни, затова и заболяването е автоимунно.

Но автоимунната агресия не е единственият пусков механизъм на псориазиса.

Заболяването може да се развива по няколко причини и във всяка възраст.

Например, по данни на Националния фонд за псориазис на САЩ, до 25% от псориатично болните са чувствителни към глутен.

Следва да се припомним, че симптомите на кожното автоимунно заболяване са обрив, сухота, лющене, удебеляване и зачервяване на кожата.

Както показва неотдавнашно изследване, подобни проблеми могат да се отстранят, като се спре консумацията на храни с глутен.

Засега това е само предположение, тъй като алергията към глутен се поставя под съмнение вече няколко години.

Например, в авторитетно медицинско списание излязоха данни, че синдром на глутенова чувствителност може да се появи заради самовнушение от нарастващата популярност на безглутеновите диети.

И все пак се откриват нови доказателства за връзката между кожните проблеми и глутена.

Връзката между псориазиса и пшеничния белтък

Глутен са група белтъци, съдържащи се в пшеницата и в другите зърнени – ръж, ечемик, овес.

Логично е глутен да се съдържа и в хляба, макароните, торти, бисквити, майонези, сирена.

В изследване, проведено през 2013 г., бе установено, че 30% от населението се опитва да намали глутена или напълно да спре да консумира храни, които го съдържат.

Чувствителност към глутен

За повечето хора зърненият белтък не представлява опасност.

Но за други може да се превърне в реален проблем, като при болните от целиакия.

Предполага се, че основната причина за автоимунното заболяване е недостатъчност или липса на ензима, разграждащ глутена.

Понякога синдром на целиакия възниква временно при чревни инфекции или при продължителен прием на антибиотици.

Но целиакията не е единствената причина за чувствителност към глутен.

Според някои изследвания, около 13% от хората по цял свят са чувствителни към зърнения белтък, но страдат от автоимунното заболяване.

Ако яденето на съдържащи глутен храни предизвиква силна реакция, е необходимо провеждането на алергични тестове.

Как безглутеновата диета влияе на псориазиса?

Възможно ли е храненето без глутен да бъде полезно при тежкото кожно заболяване.

Неотдавнашни изследвания потвърдиха, че с помощта на тази диета е възможно да се отстраняват симптомите на заболяването и да се намали агресивността на техните проявления.

В едно от изследванията се провежда експеримент, насочен към изучаване влиянието на безглутеновата диета при 33 псориатично болни с повишено ниво на антитела към глиадин.

Тези антитела се формират, когато тялото се опитва да се бори с чужди нашественици.

Глиадин е един от основните белтъци в зърнения белтък, затова и отговаря за чувствителността към него.

След 3 месеца на безглутенова диета нивото на антиглиадиновите антитела значително се понижава при 82% от участниците в изследванията.

Това дава възможност да се предположи, че безглутеновата диета може да помогне на някои болни от псоризис.

Ефективна ли е диетата без глутен?

Въпреки че всички изследвания показват положително влияние на храненето без глутен на хора, които страдат от псориазис, някои експерти се придържат към друго мнение.

Изследванията по тази тема са доста противоречиви.

Но това не отменя факта, че хората с псориазис, придържащи се към тази диета, забелязват положителни изменения в своя организъм.