Пшеница от хилядолетия остава най-важната храна във всички страни на света.

Пшеничените зърна се използват за производството на най-различни видове продоволствия.

Най-популярното от тях е брашното.

От него се произвеждат много храни, които консумираме всеки ден.

Но за някои хора глутеновото хранене е противопоказно и са принудени са търсят алтернативи на пшеничното брашно, които съвсем не са малко.

За кого е опасно глутеновото хранене?

Високото съдържание на глутен е най-подходящо за производство на тестени изделия.

Глутенът придава еластичност на пшеничното брашно, което улеснява изпичането.

Но въпреки своите забележителни свойства белтъчното вещество има един съществен недостатък – не е подходящ за всички.

Не трябва да се яде от хора с алергии към глутена и болните от целиакия.

Алергичната реакция на съдържащите глутен храни моментално се отразява на функцията на имунната система.

Това предизвиква хронични стомашно-чревни разстройства, инфекции, астма, екзема, обриви, болки в ставите и мигрена.

Храни, които са алтернативи на пшеницата

Хората, които страдат от цьолиакия и алергия към пшеничните изделия, трябва да спазват безглутенова диета и да избягват всякакви храни, съдържащи пшеница.

За щастие, има множество алтернативи на глутеновата храна.

По-долу са представени полезни и безопасни хранителни продукти, които не съдържат глутен:

1. Питателно просо

Отличава се със сладникав, орехов вкус и се смята за една от най-достъпните алтернативи на пшеницата.

В семената на просото се съдържа изобилие от витамини и минерали.

Вариантите за приготвяне на ястия от просо са предостатъчно. Най-лесно е от просо да се направи каша с добавени ядки и плодове.

Много добре се съчетава със зеленчуци и месо. От просо се пекат хлебни и сладкарски изделия.

2. Екзотичен кокос

В България не се радва на особено голяма популярност.

Но може да се намери в големите супермаркети или да се поръча в Интернет не е трудно.

Кокосовото брашно може да се използва като заместител на глутеновите храни.

Получава се от вътрешността на кокоса, която остава след производството на кокосов сок и мляко.

Крайният продукт от преработката е фин, въздушен прах, който много напомня на обикновено пшенично брашно.

В нещо също има много растителни влакна, белтъци, манган, калций, селен, фосфор и калий.

Брашното от кокос е богато на витамин В6 и С, фолиева киселина и ниацин.

Приписват му се противовъзпалителни, антиоксидантни, антибактериални и противогъбични свойства.

Коковото брашно често се използва за различни видове бисквити, заради сладникавия и приятен вкус.

3. Бадемово брашно

Най-вкусната и ароматна алтернатива на пшеницата е бадемовото брашно.

Бадемът се смила много фино и от него се пекат кексове, хляб или да се използват за паниране.

Бадемовото брашно притежава същите полезни свойства като бадемовите ядки.

Но има и един недостатък – високото съдържание на мастни киселини предопределя кратък срок на годност.

4. Кафявият ориз за отслабване

Много диети включват кафяв ориз, който е с доста висока хранителна стойност.

Освен това влияе благотворно на метаболизма и ускорява отслабването. Но не по-малко полезно е брашното от кафяв ориз.

5. Елда

В зърната на елдата няма глутен и е безопасна за хора с целиакия и алергия към глутен.

Елдата е богата на растителни влакна, белтъци, желязо, цинк, магнезий, фосфор и мед.

Смята за един от най-добрите източници на витамини на група В.