Пшеница от хилядолетия остава най-важната храна във всички страни на света.
Пшеничените зърна се използват за производството на най-различни видове продоволствия.
Най-популярното от тях е брашното.
От него се произвеждат много храни, които консумираме всеки ден.
Но за някои хора глутеновото хранене е противопоказно и са принудени са търсят алтернативи на пшеничното брашно, които съвсем не са малко.
За кого е опасно глутеновото хранене?
Високото съдържание на глутен е най-подходящо за производство на тестени изделия.
Глутенът придава еластичност на пшеничното брашно, което улеснява изпичането.
Но въпреки своите забележителни свойства белтъчното вещество има един съществен недостатък – не е подходящ за всички.
Не трябва да се яде от хора с алергии към глутена и болните от целиакия.
Алергичната реакция на съдържащите глутен храни моментално се отразява на функцията на имунната система.
Това предизвиква хронични стомашно-чревни разстройства, инфекции, астма, екзема, обриви, болки в ставите и мигрена.
Храни, които са алтернативи на пшеницата
Хората, които страдат от цьолиакия и алергия към пшеничните изделия, трябва да спазват безглутенова диета и да избягват всякакви храни, съдържащи пшеница.
За щастие, има множество алтернативи на глутеновата храна.
По-долу са представени полезни и безопасни хранителни продукти, които не съдържат глутен:
1. Питателно просо
Отличава се със сладникав, орехов вкус и се смята за една от най-достъпните алтернативи на пшеницата.
В семената на просото се съдържа изобилие от витамини и минерали.
Вариантите за приготвяне на ястия от просо са предостатъчно. Най-лесно е от просо да се направи каша с добавени ядки и плодове.
Много добре се съчетава със зеленчуци и месо. От просо се пекат хлебни и сладкарски изделия.
2. Екзотичен кокос
В България не се радва на особено голяма популярност.
Но може да се намери в големите супермаркети или да се поръча в Интернет не е трудно.
Кокосовото брашно може да се използва като заместител на глутеновите храни.
Получава се от вътрешността на кокоса, която остава след производството на кокосов сок и мляко.
Крайният продукт от преработката е фин, въздушен прах, който много напомня на обикновено пшенично брашно.
В нещо също има много растителни влакна, белтъци, манган, калций, селен, фосфор и калий.
Брашното от кокос е богато на витамин В6 и С, фолиева киселина и ниацин.
Приписват му се противовъзпалителни, антиоксидантни, антибактериални и противогъбични свойства.
Коковото брашно често се използва за различни видове бисквити, заради сладникавия и приятен вкус.
3. Бадемово брашно
Най-вкусната и ароматна алтернатива на пшеницата е бадемовото брашно.
Бадемът се смила много фино и от него се пекат кексове, хляб или да се използват за паниране.
Бадемовото брашно притежава същите полезни свойства като бадемовите ядки.
Но има и един недостатък – високото съдържание на мастни киселини предопределя кратък срок на годност.
4. Кафявият ориз за отслабване
Много диети включват кафяв ориз, който е с доста висока хранителна стойност.
Освен това влияе благотворно на метаболизма и ускорява отслабването. Но не по-малко полезно е брашното от кафяв ориз.
5. Елда
В зърната на елдата няма глутен и е безопасна за хора с целиакия и алергия към глутен.
Елдата е богата на растителни влакна, белтъци, желязо, цинк, магнезий, фосфор и мед.
Смята за един от най-добрите източници на витамини на група В.