Безполезни лекарства – измама за добро ли е това

Мария
Написана от Мария август 28, 2016 09:42

Безполезни лекарства – измама за добро ли е това

Акценти:

  • Изпитвания - клинични
  • Справочник - лекарства
  • Заговор - фармацевтични компании

Свързани:

В медицинската професионална общност се наложи и дори стана модерна думата „фуфломицин“ – така лекарите наричат препаратите, които не носят реална полза на пациента.

Полезността на останалите отвари и елексири от тази група лидери, според лекари, е по-голям, а някои препарати се определят като откровен боклук.

Но като се съди по международния опит, рекламата на медицински препарати в медиите едва ли ще бъде забранена. Тъй като естествено право на всеки човек е да узнава за лекарствата, колкото се може повече.

И медиите – тук са верен съюзник.
С „фуфломицина“ се води борба повсеместно, като се използва гласността.

Неслучайно в кутиите с лекарствата, както у нас, така и в Европа и САЩ, са сложени листовки за употреба, които съдържат и подробни анотации с отчетите за клиничните изпитвания. Пациентите вече са свикнали с тези листчета и първото, което се стараят да направят е да ги прочетат.

А за лекарите е създадена англоезична база данни, по която могат да получат информация за клиничните изпитвания.
Има и още един способ за борба с неефективните препарати – здравните застраховки.

Както у нас, така и навсякъде в ЕС компаниите, плащащи за лечението на пациентите, внимателно контролират покупката на лекарствата от аптеките, и следят да не се разходват средства за неефективни лекарства.

Това се отнася не само за застрахователните компании, които предлагат здравни застраховки, но и за НЗОК, която също заплаща изцяло или частично лекарствата, включени в позитивния лекарствен списък.

Възможно е на представителите на фармацевтичните компании думата „фуфломицин“ да им се струва груба, но предложенията на радикално настроените лекари да се проведат широки клинични изпитвания на съмнителни лекарства на принципа на доказателствената медицина и досега не са приети от фармацевтичните гиганти.

Парижките тайни

Истинска война с неефективните лекарствени препарати неотдавна избухна във Франция. Тази страна е световен лидер по потребление на лекарства, средно на година всеки французин купува 47 опаковки.

„Боклукът от избата“ изнесли двама уважавани и заслужили лекари, професор Бернар Дебре и професор Филип Еван – те съставили и публикували справочник, който нарекли „Пътеводител по 4000 полезни, безполезни и вредни лекарства“. Книжката с обем от 900 страници бързо се превръща в бестселър – тиражът ѝ надхвърлил 200 000 екземпляра.

Половината от препаратите, които се продават в аптеките, са неефективни – твърдят Бернар Дебре и Филип Еван, а 5% са дори опасни.

В публикувания в книгата черен списък, те включили 58 доста разпространени лекарства, и фармацевтичните компании веднага влезли в остра полемика с авторите. Но Дебре и Еван не се отметнали от твърденията си, и останали твърдо зад позицията си.

„Фармацевтичната промишленост за 25 години се превърна в една от най-доходните и най-малко етични отрасли на промишлеността“ – категорично заявили авторите.

Но върху тях се изсипала буря от упреци – фармацевтични компании и медицински центрове подали повече от 200 жалби.

Но не могли да спрат продажбата на скандалната книга – след 2012 г излизат още няколко тиража въпреки мощният поток от критика.

В края на краищата през 2014 г националният съюз на лекарите наказал Бернар Дебре и Филип Еван, забранявайки им да се занимават с медицинска практика, но това решение било обжалвано и отменено.

Филип Еван не само не прекратил борбата, но и издал нова книга за корупцията в медицината, като обвинил част от медицинската общност в заговор с фармацевтичните компании.

Безполезни лекарства – измама за добро ли е това
4.5 (89.13%) 46 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 28, 2016 09:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи