Бигорексия – ето защо е невероятно опасна

Мария
Написана от Мария юли 2, 2016 17:18

Бигорексия – ето защо е невероятно опасна

Акценти:

  • Бигорексия - фитнес модели
  • Консултация - професионална
  • Симптоми - често срещани

Свързани:

Психичните разстройства, за жалост, са изключително често срещани в днешно време. Всеки от нас е чувал за най-известните от тях – анорексия и булимия, но има и много други, неизвестни за повечето хора, като например орторексия, бигорексия и т.н. това, което свързва всички тези заболявания е факта, че те се развиват на психическа основа, но освен това и оказват външно отражение върху физическото ни състояние – те са пряко свързани с начина, по който изглеждаме всъщност, начина, по който си мислим, че изглеждаме и този, по който искаме да изглеждаме.

Наясно сме с ползите, които идват от здравословния живот – ставането рано сутрин, пиенето на много вода, здравословните храни, редовните тренировки и т.н.

Това са неща, задължителни за ежедневието на всеки, който се определя като човек, водещ „здравословен начин на живот“. Наясно сме и с вредата, която причинява обратното – заседналото всекидневие пред екрана и тъпченето с вредни храни – чипсове, бургери, шоколади, дюнери и т.н. в огромни количества.

Но може ли здравословното в някаква степен да се превърне в нездравословно? Очевидно да.

Какво е бигорексията?

Бигорексията е разстройство на психична основа, което се състои в така нареченото „претрениране“.

Бигорексиците не излизат извън фитнес залата – те са вманиачени до крайна степен в целта си да постигнат мечтания релеф на тялото и добре изразени мускули – нещо, което освен множество усилени тренировки и хранителни режими, изискващи уникално упорство и налагащи често крайно нездравословни ограничения, може да се окаже изключително опасно за тях, а понякога, в някои по-тежки случаи, дори и смъртоносно.

Симптоми при бигорексия

Симптомите при бигорексията са доста сходни с тези при анорексията в някои аспекти, макар че има и много огромни отличителни разлики.

Докато и двете психични разстройства се характеризират с лошо настроение, видимо безпричинно нападателно отношение, обсебеност към външния си вид и прекалена вманиаченост, то тази вманиаченост докато при анорексията се изразява в количеството храна, което поемаш и желанието да отслабваш още и още, то бигорексиците искат единствено още по-голям релеф и още повече мускули и подкожни мазнини.

Някои от най-често срещаните симптоми са:

• Честото оглеждане в огледалото
• Страшно много време, прекарано във фитнес залата
• Прекалена интензивност на тренировките
• Високобелтъчна и същевременно нисковъглехидратна диета /или някакъв друг подобен хранителен режим/
• Паника при мисълта за загуба на мускулна маса
• Пиенето на хранителни добавки, най-често за сваляне на подкожните мазнини или за покачване на мускулна маса
• Неодобрение към тялото си
• Агресивно отношение
• Изпадане в ужас, при невъзможност за тренировка
• Тренировки, дори и в недобро здравословно състояние
• Използване на анаболни стероиди и подобни за постигане на целта

Какво причинява бигорексията?

Често бигорексиците, освен че се налага да спазват жестоки хранителни режими, не могат да си позволят да имат нормален социален живот и човешки отношения – те имат определен график за хранене, определено време във фитнеса, определени неща, които трябва да ядат – и това, ако е прекалено, може да се окаже много опасно.

Поради тенденцията на бигорексиците да се въздържат от много видове храна, в организмът им често се наблюдава недостиг на всякакви витамини и минерали, които те често се опитват да си набавят чрез добавки и подобни, които, за жалост обаче, могат да причинят и много по-сериозни проблеми.

А тежките тренировки, особено ако са изпълнени неправилно, могат да доведат до претоварване на организма и развиване на много най-различни заболявания. Претоварването може да има летален край, ако не е добре преценено.

Как се лекува бигорексията?

Бигорексията, като всяко психично разстройство, изисква най-малкото професионална консултация с психолог/психиатър и диетолог. те са хората, които могат да помогнат на човек, развил бигорексия да разбере как точно изглежда, какво иска да постигне и как да го постигне.

Най-често засегнати от бигорексия са представителите на силния пол, макар че и много жени, целящи да достигнат формите на фитнес моделите по кориците на мъжките списания, са също застрашени от развитието на бигорексия.

Бигорексия – ето защо е невероятно опасна
4.5 (89.59%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 2, 2016 17:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи