Бионичен панкреас следи кръвната захар през смартфон

Калина
Написана от Калина февруари 22, 2015 19:08

Бионичен панкреас следи кръвната захар през смартфон

Акценти:

  • Какво представлява болестта диабет?
  • Какво е бионичният панкреас?
  • Как функционира бионичният панкреас?

Свързани:

Тези, които имат диабет тип 1, често казват че тяхното състояние е като втора работа, поради наблюдаването на нивата на кръвната си захар и регулирането дозите на инсулина.

Група от изследователи в САЩ твърди, че е разработила уред, който работи в реалния свят и позволява на пациентите да водят близък до нормалния живот.

Д-р Стивън Ръсел, който работи в Масачузетската болница, разказва за свой пациент:

Подобно на много тинейджъри Кристофър Херндон обича спорта. Той е запален рибар, плувец и планински велосипедист. Но управлението на диабета  ограничава способността му да следва неговата страст.

Всеки път, когато той яде, тренира или е стресиран трябва да проверява нивото на кръвната си захар, за да се увери, че е инжектирано точното количество инсулин в кръвта му. Това често означава, че той не успява да участва в забавления с приятелите си.

Регулирането на захарта обикновено се извършва автоматично от панкреаса на организма, но хората с диабет тип 1 не произвеждат инсулин, хормонът, който регулира кръвната захар, така че те трябва да го инжектират.

Миналато лято обаче, Кристофър се включва в една малка група хора, които тестват „бионичния панкреас” в реалния свят. Този уред може да промени живота на много хора, страдащи от болестта.

Устройството използва смартфон, монитор, който следи непрекъснато количеството кръвна захар, и помпи за автоматично доставяне на точното количество хормони директно в кръвния поток.То имитира панкреаса, като доставя както инсулин за понижаване на кръвната захар, така и глюкагон за да я повиши.

Д-р Едуард Дамяно, Бостънския университет, който помогна за изготвянето на устройството, казва: „ Когато сте физически активни, изведнъж глюкозните нива могат да паднат драстично и така тялото ви в отговор на това секретира глюкагон. По същият начин работи и нашето устройство.”

Информацията за нивото на кръвната захар се подава на смарт- телефон „мозъка”, който взема решения на всеки пет минути и препраща информацията на помпите, чрез Bluetooth. Така помпите доставят точното количество инсулин и глюкагон.

Въпреки че отделните компоненти на устройството са били на разположение за известно време, това е първия път, в който се използват за работа с автоматизирана система, изпробвана в реалната среда.

Д-р Дамяно иска бионичния панкреас да бъде готов навреме за отиването в университет на неговия син Дейвид, който има диабет.

„Новият елемент тук е, че всичките предположения и изчисления се извършват изцяло от устройството”, обеснява д-р Дамяно, който има лична мотивация да завърши бионичния панкреас възможно най-бързо.

Неговият син Дейвид има диабет тип 1 и ще трябва да се справя сам, когато замине за университета в период  от три години.

Младите хора, които започват колежа с диабет тип 1 имат големи проблеми с управлението на кръвната захар в този нов свят. Те са постоянно ангажирани с това и в същото време отговорността е изцяло в техните ръце.

„ Моята цел е да се изгради устройство, което ще разтовари болните от тази задача.”- казва д-р Дамяно.

Развиването на бионичния панкреас не се случва само в лабораториите на д-р Дамян. Д-р Аласдаир Ранкин, директор на проучванията за диабета в Обединеното кралство, е съгласен, че е вълнуващо и изработката е  почти завършена.

„ Това е фантастично, че изследванията върху изкуствения панкреас продължават напред, както в Съединените щати, така и в Обединеното кралство“, казва Ранкин.

Бионичен панкреас следи кръвната захар през смартфон
4.4 (88.65%) 37 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 22, 2015 19:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи