В отговорен период като бременността, повечето жени рязко променят хранителните си предпочитания, но същевременно се налагат и множество ограничения в консумацията на храни и в употребата на напитки.

Неблагоприятното влияние на алкохола през бременността е известно на всяка бъдеща майка.

Но ако някаква причина на бъдещата майка ѝ се припие бира, какво би било най-редно да направи?

Бременните не си позволяват да употребяват напитки със съдържание на алкохол, но много от тях разглеждат като алтернативен вариант безалкохолната бира.

Толкова ли е безопасна безалкохолната бира през бременността?

В обикновена бира алкохолът се образува в резултат на ферментация на дрожди.

За производство на бира без съдържание на алкохол едни производители изпаряват етанола от готовата алкохолна напитка.

Компенсират влошените вкусови качества с различни добавки, други спират процеса на ферментация в начален етап с охлаждане.

За тази цел се използват и специални дрожди, които не ферментират малцовата захар в алкохол.

Производителите на бира настояват за пълна липса на алкохол в тази напитка.

Но в голяма част от безалкохолните бири все пак се съдържа етилов спирт.

В безалкохолната бира концентрацията на алкохол обикновено е в диапазона 0.5-1.5%.

И макар това да не е от твърде голямо значение, бъдещата майка трябва да преценява рисковете.

Ако за организма на голям човек указаните концентрации на алкохол не са незначителни, то за развиващото се в утробата бебе, дори и най-ниската доза може да се окаже пагубна.

Не по-малко важен фактор също е добавянето на химически добавки в лишената от алкохолен компонент бира.

Например, при производство на безалкохолна бира за стабилизиране на пяната обикновено се използва кобалт.

В безопасната напитка съдържанието на този токсичен елемент е почти 10 пъти над допустимата норма.

Следва да се отбележи, че реалният състав на напитката невинаги съответства на това, което е указано на етикета, затова и употребата, дори на най-качествената и скъпа безалкохолна бира не изключва риска за здравето на бременната и на бъдещето дете.

По какъв начин безалкохолната бира може да навреди на бременната и на нейното дете?

Бременността изисква от жената внимателно отношение към здравето.

В периода на износване на плода женският организъм е особено чувствителен към всякакви въздействия.

Бъдещата майка няма да се напие от няколко чаши от пенливата напитка, но може да очаква негативни последствия, свързани с различни фактори:

• За увеличаване на срока на годност на бирата, производителите добавят консерванти, които е възможно да въздействат много неблагоприятно на организма.

• Всяка бира натоварва значително бъбреците и отделителната система.

Бременните често страдат от отоци, а бирата само задълбочава този проблем.

За жените с бъбречни заболявания тази напитка е категорично забранена, дори и в малки количества.

• Кобалтът, съдържащ се в състава на безалкохолната бира, е възможно да предизвика възпалителни процеси в хранопровода и в стомаха.

А също и да предизвика отслабване на сърдечния мускул и впоследствие сърдечна недостатъчност.

• Доказано е, че редовната употреба на безалкохолна бира съществено увеличава риска от развитие на онкологични заболявания.

• Фитохормоните, съдържащи се в напитката, е възможно да причинят хормонални нарушения.

• При употреба на каквато и да е бира натоварването върху сърцето се повишава.

При бременност сърдечният мускул и без това е претоварен, тъй като изпомпва по-големи обеми кръв.