Бисиноза или понеделнишка треска – причини и лечение

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2018 18:34

Бисиноза или понеделнишка треска – причини и лечение

Свързани:

Бисиноза – хронично заболяване на белите дробове от групата на пневмокониоза, което възниква при вдишване на органичен прах от памук, лен и коноп. В превод от гръцки означава памук.

Тази патология се отнася към редките и се смята за професионална. Разпространена е във всички региони на света, които се занимават с преработка на растителни суровини.

Протичането ѝ напомня на бронхиална астма, но няма ясна връзка с професията. Бисиноза се открива само при хора, които дълго време влизат в контакт с органичен прах. Обикновено това са работещи в текстилни фабрики.

Причини и механизми за развитие

Като причинни фактори са микрочастици от влакната на памук, лен и коноп. При вдишване те попадат в дихателните пътища и се отлагат по тях.

В състава на органичния прах могат да влизат различни примеси, сред които и съединения на силиций, които също се натрупват в дихателните органи и обуславят вдишването на смесена форма на пневмокониоза.

Патогенетичните механизми на развитие на бисиноза не са до край изучени и остават неясни.

Учените смятат, че посочените видове вид прах съдържат специфични вещества, които не са антигени и притежават биологична активност и оказват непосредствено влияние на мускулатурата на бронхите и предизвикват бронхиален спазъм.

Пневмокониоза от въздействие на растителен органичен прах е с доброкачествено протичане. Обикновено възниква след 15-20 години след първи контакт с вреден фактор. В неусложнен вид прогресира много бавно. Но протичането може да задълбочи някои фактори:

 • Хроничен бронхит и друга патология на бронхобелодробната система;
 • Тютюнопушене;
 • Замърсяване на околната среда;

Особености на протичане

Клиничната картина на бисинозата е обусловена от бронхоспастичен синдром, от чието проявление зависи и продължителността на контакта с праха.

Първоначално неприятните симптоми безпокоят рядко пациента, възникват след дълго откъсване от работа – след отпуск или почивни дни.

Този феномен получава названието „симптом на понеделника”.

Неговото възникване е трудно да се обясни, но ясно се проследява при повечето болни.

От практическа гледна точка заболяването може да се раздели на 3 стадия:

 • В първия у човек, зает определено време в преработката на растителна суровина, възникват пристъпи на задушаване. Появяват се известно време след началото на работата, обикновено в първия ден след почивните дни. Болният се безпокои от затруднено дишане, тежест в гръдния кош, драскане и сухота в гърлото.

Първоначално тези пристъпи са краткотрайни, с прогресирането заболяването се увеличава. Възможно е да се появи кашлица, обща слабост. Понякога се наблюдава повишени на телесната температура. Привечер състоянието на човека се подобрява и симптомите изчезват;

 • Вторият стадий се характеризира с по-продължителни и изразени пристъпи на затруднено дишане. На болните ги безпокои постоянна кашлица.
 • В третия стадий болестта преминава в хроничен бронхит, който се съпровожда с емфизем, дихателна недостатъчност, формиране на белодробно сърце. Връзката с вдишването на органичен прах се губи, пристъпите на задушаване възникват често и могат да се появят и дори в покой.

Лечение

В ранните стадии на болестта за излекуване на болните е достатъчно само прекратяването на контакта с органичен прах. На такива хора се препоръчва рационално трудоустройство. Ако диагнозата се установи късно, то болните от бисиноза получават патогенетично и симптоматично лечение при пулмолог. Най-често се назначават:

 • Бронхолитици;
 • Отхрачващи и муколитични средства;
 • Инхалационни кортикостероиди;
 • Физиотерапия;
 • Оксигенотерапия;
Бисиноза или понеделнишка треска – причини и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 2, 2018 18:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи