Бобова диета – предимства от научна гледна точка

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 22:56

Бобова диета – предимства от научна гледна точка

Акценти:

  • Бобова диета - спазване
  • Грах - приготвяне
  • Килограми - намаляване

Свързани:

В търсене на идеалния хранителен режим, сред множеството съвременни диети, си струва да отбележим и бобовата диета.

Употребата на фасул, грах, нахут, леща и т.н. – е надежден, и най-важното безвреден за здравето способ да се отървете от излишните килограми. Искате да отслабнете? Яжте тогава бобови всеки ден!

Освен това, ново изследване на канадски учени от института Ли Кашина в Торонто, Канада, доказва, че бобовите не само способстват за сваляне на килограми, но и понижават нивото на холестерола.

Повече за плюсовете за толкова популярния в Европа принцип на хранене, четете в настоящата статия.

Какво мислят учени за бобовата диета?

Само една порция бобови дневно – ¾ чаша, е достатъчно, за да направим допълнителен принос за фигурата на нашите мечти.

Според ново изследване, повече от 1000 мъже и жени на зряла възраст са се убедили в това.

Всички доброволци без изключения били изключително изненадани, че само една порция бобови вместо обичайните храни, спомогнала за свалянето на до 0.4 килограма допълнително само за 6 седмици.

Въпреки известните предимства на бобовите култура, много малко хора ги употребяват ежедневно в достатъчно количество. И това наистина е голям пропуск, тъй като така губят възможността сами да управляват теглото си без особени разходи и усилия, казва авторът на изследването доктор Ръсел де Соуз.

Новото изследване на неговия екип се основава на предходен опит от работа в болница. С времето станало видимо, че дневната норма бобови в менюто на пациентите им помагала да се чувстват по-добре, отколкото при каквато и да е друга диета.

Анализирайки по-задълбочено, учените установили, че бобовите са способни значително да понижат нивото на лошия холестерол.

И добрите новини не свършват с това, бобовата диета решава още един важен проблем. Както е известно, 90% от диетите за бързо отслабване търпят неуспех, тъй като всички излишни килограми много бързо се връщат.

Но бобовите повишават усещането за ситост с 30%, а това означава, че гладът няма да ви навести скоро, дори и ако ограничавате калорийния прием.

Макар и намаляването на килограмите да е сравнително неголямо, резултатите свидетелстват, че дори малко количество бобови в менюто не само помага за отслабване, но и за запазване на резултатите за дълго време.

Как се готвят бобови?

Бобовите в кулинарията, включително и в българската кухня, не са рядкост. Днес не е задължително човек да умее да приготвя бобови, тъй като може да си ги купи консервирани.

Но, доколкото храната от консерви не се смята за диетична, и принципно предизвиква съмнения, у много учени, по-добре да се използва сушен или пресен боб.

Истината е, че срокът на годност на последния не е дълъг, а това означава, че и в повечето случаи се използва сушен боб.

Приготвянето му е много лесно, с изключение на стария фасул, който не трябва да се забравя да се накисне в студена вода. Принципът е следният – колкото по-дълго се съхранява фасулът, толкова по-дълго е необходимо да се кисне.

Ако сте го купили от склад, където е съхраняван 6 месеца, трябва да се кисне 1 нощ. За по-пресния са достатъчни и няколко часа. Подобна е и ситуацията с граха – преди приготвянето му е необходимо няколко пъти да се прекара през гореща вода.

Бобова диета – предимства от научна гледна точка
4.5 (89.39%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 22:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи