Богатите и бедните се хранят еднакво неправилно – заможните българи изяждат по 100 килограма повече месо годишно от сиромасите

Мария
Написана от Мария юни 4, 2015 20:27

Богатите и бедните се хранят еднакво неправилно – заможните българи изяждат по 100 килограма повече месо годишно от сиромасите

Акценти:

  • Богати бедни - хранителен режим
  • Неправилно хранене - богати
  • Червено месо - прекалено

Свързани:

От гледна точка на диетологията, хранителният режим и на бедните, и на богатите не е идеален.

Повечето от нас вероятно смятат, че на тези, които имат малко пари, най-често им се налага да купуват най-евтините и вредни храни. Но според статистиката, въпреки своите възможности финансово обезпечените хора като цяло се хранят твърде нездравословно.

Състоянието на организма на заможните и на бедняците е почти еднакво.

Като в старата приказка

Помните ли – трапезата на богатия злодей била отрупана с най-различни видове ястия, а бедният положителен герой се хранел с коричка хляб и вода. От времето на създаването на тази приказка почти нищо не се е променило.

Според изследване на Евростат, бедният българин изяжда 100 килограма по-малко месо от богатия, 2 пъти по-малко зеленчуци и яйца 3 пъти по-малко плодове. Следва да се отбележи, че социолозите са сравнявали най-слабо обезпечените финансово групи от населението с най-богатите.

Има и още нещо общо – хлябът него го ядат всички. Като цяло в сравнение с оскъдните 90-те години всички българи са започнали да се хранят по-добре. Това се дължи главно на факта, че и бедните наши сънародници могат да си позволяват повечето от храните, които се предлагат в търговската мрежа.

Проблемът се оказва в самата структура на храненето – количеството на мазнините, белтъчините, въглехидратите в чинията на бедняка и на богатия почти не се различава.

„Бедната“ чиния

Предимства

Хората със скромни доходи консумират повече зърнени храни, а това са здравословни сложни въглехидрати – най-добрите за организма. За тяхното разграждане са необходими малки количества инсулин, който се освобождава постепенно и кръвната захар се покачва бавно.

А ето например пържените картофи и захарните изделия са бързи въглехидрати, при които всичко е обратното – те се разграждат бързо, инсулин се освобождава в прекалено големи количества, а кръвната захар рязко се покачва.

В менюто на бедните присъства повече от диетичното пилешко месо, за разлика от това на богатите, в което има от скъпите, но мазни и трудни за усвояване говеждо и свинско.

Пилешкото месо е с 60% по-евтино от говеждото, с 50% по-ниска цена от свинското и много по-малко натоварва храносмилателната система – в него са по-малко наситените мазнини от животински произход, които се отразяват не толкова благоприятно на функцията на сърдечно-съдовата система.

Недостатъци

В хранителния режим на бедните са малко плодовете и зеленчуците. Хората с най-малко финансови възможности, както вече посочихме, ядат 3 пъти по-малко плодове от богатите. А плодовете и зеленчуците са ценен източник на минерални вещества и на витамини.

„Финансово обезпечена“ чиния

Предимства

Богатите хора всеки ден ядат плодове и зеленчуци. А това означава, че получават комплекс от витамини и необходимите им елементи. Те могат да си позволяват по-често морска риба – например сьомга и пъстърва – ценни източници на омега-3 мастни киселини.

Недостатъци

Заможните ядат повече, отколкото трябва, тъй като те могат да си купят повече. Общият им калориен прием за денонощие средно надвишава 3000 килокалории. При бедните този показател е 1900 килокалории.

За норма Световната здравна организация приема 2000-2500 килокалории, а това означава, че всичко над тази стойност се превръща в наднормено тегло. Богатите ядат основно червено месо – говеждо и свинско, в които животинските мазнини и холестерола са в значителни количества. Това е причина за заболявания на сърцето.

Защо хранителният режим на бедните и на богатите е еднакво нездравословен?

• И заможните, и сиромасите – избират мазните млечните продукти. А реално млечните мазнини са едни от най-тежките за организма;
• И богатите и бедните избират месото, а не рибата;
• И финансово обезпечените и тези без такива възможности приемат много захар;
• Хората, независимо от финансовото си положение консумират прекалено големи количества „fast food“.
• Дори нивата на токсините в урината на бедните и богатите е еднакъв;
Заключението е, че парите не решават проблемът с нездравословното хранене. Ръстът на доходите не „оздравява“ хранителния режим – не се увеличава се потреблението не на зърнени храни и риба, а на червено месо, мазни млека и на захарни изделия.

Богатите и бедните се хранят еднакво неправилно – заможните българи изяждат по 100 килограма повече месо годишно от сиромасите
4.3 (86.09%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 4, 2015 20:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи