Болест на Брил – причини и симптоми

Мария
Написана от Мария октомври 27, 2018 16:37

Болест на Брил – причини и симптоми

Акценти:

  • Коремен тиф - епидемичен
  • Кръвообращение - високо кръвно
  • Фактори - провокиращи

Свързани:

Болестта на Брил представлява често срещано инфекциозно заболяване, което се развива при човек, който преди няколко години е прекарал епидемичен коремен тиф, и се предизвиква от същите възбудители.

Този патологичен процес е с остро протичане, но най-често се характеризира с по-леки клинични проявления, отколкото самият коремен тиф.

В редица случаи тази патология може да протича в тежка форма. Най-опасни нейни усложнения е инфекциозно-токсичния шок, тромбофлебит, а също и вторична бактериална инфекция.

Съществуват и други названия на болестта на Брил – това е повторен коремен тиф, или редицивиращ коремен тиф. За първи път този патологичен процес е бил описан още 1910 г. от американския лекар Натан Брил.

Впоследствие през 1934 г. лекарят инфекционист Ханс Цинсер излага хипотезата, че това заболяване по своята същност е рецидив на епидемичния коремен тиф. Свое съвременно название тази инфекция получава през 1952 г.

Най-често при болестта на Брил се наблюдава поява на специфични обриви на повърхността на кожата и на лигавиците. Сърдечно-съдовата система значително по-рядко се засяга при това заболяване.

Следва да се отбележи, че рецидивът на коремния тиф може да се развие, дори след десетки години. Според статистиката, около 70% от хората прекарват това заболяване в лека и среднотежка форма. Нивото на леталност не превишава 2%.

За пълна картина трябва по-подробно да се поговори какво е това епидемичен коремен тиф. Тази инфекция днес на практика не се среща в развитите държави.

Най-много случаи се откриват ежегодно на територията на Азия и Африка

Същността на този патологичен процес е, че под въздействие на специфична инфекциозна флора в съдовия ендотел.

Възбудителите на епидемичния коремен тиф, а съответно и болестта на Брил, които са малки вътреклетъчни микроорганизми, наричани рикетсии.

В качество на преносители са дрешните въшки. Много по-рядко се разпространяват с главовите въшки.

След прекаран епидемичен коремен тиф възбудителят в продължение на дълго време продължава да обитава лимфните възли на човека, а също и клетъчните структури на някои вътрешни органи.

При наличие на благоприятни за това условия рикетсиите е възможно отново да проникнат в системното кръвообращение, като водят до развитие на специфични изменения в ендотела на съдовете.

В миналото се е смятало, че болестта на Брил се развива предимно при хора над 45 години. Но впоследствие било доказано, че водещ рисков фактор е дори не възрастта, а различни съпътстващи имунодефицитни състояния.

Най-често за възникване на рецидив е необходимо наличие на предразполагащи фактори. Като такива фактори са стрес, травмиращи въздействия, смяна на климата, преохлаждане и много други.

Симптоми, характерни за болестта на Брил

Смята се, че продължителността на инкубационния период при това заболяване може да съставлява от 3 до 15 години. Първите симптоми обикновено възникват през първата или втората седмица от въздействието на провокиращия фактор.

Клиничната картина нараства остро. На първо място излиза изразен интоксикационен синдром с повишение на телесната температура до 39 градуса и повече. Паралелно болният се оплаква от главоболие и мускулни болки, втрисане и т.н.

Наблюдава се и артериална хипертония.

След известно време се присъединяват симптоми като зачервяване на лицето, поява на единични червено-оранжеви елементи на лигавиците на очните ябълки.

Лечение

Осъществява се с помощта на антибактериални препарати. Паралелно се провеждат мероприятия по дезинтоксикация, използват се препарати и витамини за сваляне на температура. Освен това следва назначаване на лекарствени средства, които притежават антикоагулантен ефект.

Болест на Брил – причини и симптоми
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 27, 2018 16:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи