Болест на Рейно

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 10:46

Болест на Рейно

Акценти:

  • Какви изменения в засегнатите участици от кожата се развиват при пристъп на болестта на Рейно?
  • Кога обикновено се назначава медикаментозна терапия?
  • Колко време продължават пристъпите на заболяването при повечето хора?

Свързани:

Описание

Болест на Рейно е заболяване, което се характеризира с изтръпване и изстиване на някои части на тялото като пръсти на ръцете и краката, върхът на носа и ушите в отговор на ниски външни температури и стрес.

При тази болест по-малките артерии, по които достига кръвта до кожата се стесняват, а това води до ограничаване на кръвообращението към тези зони.

Жените по-често страдат от това заболяване и по-често се среща при хората, живеещи при по-студен климат.
Лечението зависи от тежестта на заболяването и дали засегнатият има някакви други здравни състояния.

За повечето хора тази болест е най-обикновено неудобство и не се възприема като сериозен здравословен проблем.

Какви са симптомите?

Заболяването е нещо повече от студени ръце и крака и няма нищо общо с измръзването. Признаците и симптоми зависят от честота, продължителността и тежестта на спазмите на кръвоносните съдове, които са в основата на заболяването. Най-честите симптоми са:

• Студени пръсти на ръцете и краката;
• Последователни изменения в цвета на кожата, като реакция на студа или стреса;
• Усещане за изтръпване и бодеж при затопляне или при избавяне от стреса;

При пристъпа на Рейно, засегнатите участъци от кожата, обикновено избледняват или напълно побеляват първоначално. След това поразените от пристъпа зони често посиняват, при допир са студени и безчувствени.

Когато кръвообращението започне да се подобрява, по засегнатите участъци от кожата се появява пулсиране, те се зачервяват и започват да сърбят и да набъбват.

Понякога пристъпът засяга само единия или и двата пръста на ръцете или краката и не е задължително винаги да засягат едни и същи пръсти. Заболяването може да засегне и други части на тялото като носа, устните, ушите и дори зърната. Пристъпът може да продължи по-малко от 1 минута до няколко часа.

Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Обърнете се към лекар, ако преди сте имали тежки пристъпи на заболяването и се появи язва или се развие инфекция на един от засегнатите пръсти на ръцете и краката.

Какви са причините?

Учените не разбират напълно какво е причината за пристъпите на болестта на Рейно , но кръвоносните съдове на ръцете и краката правят свръхреакция на ниските температури или на стреса:

Ниски температури – когато тялото е изложено на такива условия, крайниците ви губят топлина. Тялото ви ограничава притока на кръв към пръстите на ръцете и краката, за да поддържа температурата във вътрешността на тялото ви. То намалява притока на кръв чрез стесняване на малките артерии под кожата на крайниците. При хората с това заболяване, тази нормална реакция е прекалено силна.

Стрес – предизвиква подобна на студа реакция;

Лечение на болест на Рейно

При повечето по-леки случаи носенето на превръзки на ръцете, ръкавици или дебели чорапи, обикновено помага за овладяването на по-леките симптоми. Но ако тези превантивни мерки не са ефективни се назначава терапия с лекарства.

За да намалите честотата и интензивността на пристъпите можете да направите следното:

Спрете цигарите – тютюнопушенето води до понижаване на температурата на кожата, а това води до свиване на кръвоносните съдове, което може да предизвика пристъп;
Умерено физическо натоварване – лекуващият ви лекар ще ви препоръча да се упражнявате редовно. Упражненията ще подобрят кръвообращението ви и цялостното ви здравословно състояние;
Контролирайте стреса – тъй като е възможно постоянните стресови ситуации да отключат заболяването.

Болест на Рейно
4.4 (88.24%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 13, 2014 10:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи