Болест на Уипъл – причини и симптоми

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2018 23:35

Болест на Уипъл – причини и симптоми

Акценти:

  • Протичане - рецидивиращо
  • Мнение - възбудител
  • Потискане - имунна система

Свързани:

Болестта на Уипъл представлява доста рядко откривано патологично състояние с инфекциозна природа. Тази патология е системна. С други думи, води до увреждане на много вътрешни органи.

Но първично в патологичния процес се въвличат мезентериалните лимфни възли и синовиналните обвивки на ставите.

С течение на времето специфичните изменения, освен на червата и на ставите, се развиват в белите дробове, сърдечно-съдовата и централната нервна система.

В редица случаи това заболяване е с рецидивиращо протичане

При правилно подбрано лечение то е с благоприятна прогноза. В противен случай съществува висока вероятност от възникване на сериозни неврологични нарушения.

Този патологичен процес също се нарича чревна грануломатоза, или интестинална липодистрофия. Своето название заболяването получава в чест на американския патологоанатом Джордж Уипъл.

За първи път го описва през 1907 година. През 1949 година учените излагат теорията, че тази патология е с инфекциозна природа. Идентифицирането на възбудителя се получава едва през 1992 г.

Днес разпространението на тази инфекция съставлява не повече от 1 случай на един милион население. Според статистиката най-често се разболяват, които са във възрастовия диапазон от 40 до 50 години. Мъжете по-често се сблъскват с това състояние.

В основата на развитието на болестта на Уипъл е проникването в организма на специфична бактериална флора. Възбудител на този патологичен процес е грамположителна бактерия.

Този микроорганизъм се отнася към актиноминоцетите и е с 3-слойна клетъчна стена. Много учени твърдят, че актиноминоцетите заемат междинно положение между бактерии и плесени.

Това се обяснява със способността на тези възбудители при наличието на благоприятни условия да образуват разклоняващ се мицел. Но според общоприетото мнение предаването на възбудителя от човек на човек не е било установено.

Още един интересен момент се заключава в това, че при много клинично здрави хора генетичен материал от тези бактерии се откривал в слюнката.

Оттам може да се направи извод, че развитието на тази болест е пряко свързано с потискането на имунната система.

Също е установено, че малко по-често с това състояние се сблъскват хора, страдащи от различни, страдащи от различни проблеми с жлези с вътрешна секреция.

Смята се, че възбудител може да проникне вътре във фагоцитарни клетки и да се размножава там.

И фагоцитите на фона на нарушения от страна на имунния отговор не могат да унищожат инфекциозни агенти.

Симптоми при болест на Уипъл

Най-често при това заболяване се проследяват ясно изразени стадии. При повече от 6% от болните това заболяване манифестира със симптоми, насочващи към увреждане на ставите.

Присъстват оплаквания за поява на мигриращи ставни болки. При преглед може да се установи зачервяване и отоци в областта на засегнатата става.

Продължителността на тези пристъпи може да стигне до 3 или 4 денонощия.

Между тях на болния човек нищо не го безпокои. Освен това при голям брой пациенти в този стадий се развива субфебрилна и фебрилна треска.

Във втория стадий възникват симптоми, сигнализиращи за проблеми със стомашно-чревния тракт.

Те са представени с болка в областта на корема, разстройство при изхождането във вид на диария, подуване на корема, пристъпи на гадене и повръщане.

Диагностика и лечение на инфекцията

Тази инфекция се открива въз основа на цяла съвкупност от допълнителни изследвания.

Лечението на болестта на Уипъл се осъществява с продължителна антибиотична терапия.

Болест на Уипъл – причини и симптоми
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2018 23:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи