Болест на Вегенер – симптоми и лечение

Мария
Написана от Мария септември 28, 2018 18:54

Болест на Вегенер – симптоми и лечение

Акценти:

  • Главоболие - втрисане
  • Кортикостероиди - цитостатици
  • Кръвна картина - изследване

Свързани:

Болест на Вегенер – това е крайно тежко протичащо заболяване, което при липса на своевременна медицинска помощ бързо води до гибел на болния човек.

Същността на тази патология се заключава в това, че в стените на кръвоносните съдове с малък и среден калибър се развива възпалителна реакция, която е с автоимунна природа.

На фона на възпалителен процес в съдовите стени се образуват грануломи. Точно тези грануломи се откриват и в тъканите на някои вътрешни органи, например, в белите дробове или в бъбреците.

На този фон се наблюдава значително нарушаване на функционалната активност на засегнатия орган.

Своето название болестта на Вегенер получава в чест в учения, който за първи път го описва през 1936 г. През последните няколко години честотата, в която този патологичен процес е нараснал няколко пъти.

Според статистиката, към ден днешен разпространението на тази патология варира от 3 до 12 случая на 1 милион население.

Мъжете и жените се сблъскват с това възпаление с еднаква честота. Пикът на заболеваемостта се пада на възраст над 40 години. По-рядко от това заболяване страдат деца до 10 години.

В квалификацията на болестта на Вегенер са включени локализирана и генерализирана форма.

При локализирания вариант се наблюдава развитие на възпалителен процес само в областта на горните дихателни пътища, слухови и зрителни органи.

Генерализираният вариант предполага увреждане на други системи вътрешни органи. Приблизително в 80% от случаите специфичното възпаление се формира в белите дробове.

А при повече от 60% болните хора се откриват изменения от страна на бъбреците. Около 50% от пациентите се сблъскват с характерни признаци, сигнализиращи за въвличане в патологичния процес на периферна нервна система.

Освен това, редица автори са на мнение, че локализираните и генерализираните варианти на болестта на Вегенер са само един от стадиите на едно и също заболяване. С други думи, първично се наблюдава развитие на локализирана форма. След известно време възпалителните изменения засягат белодробна тъкан. Следващият стадий се характеризира с поява на специфични огнища в белите дробове.

Симптоми, характерни за болестта на Вегенер

Този патологичен процес е склонен към постепенно прогресиране. На първо време болният забелязва наличието на симптоми, характерни за всяка дихателна инфекция.

Възникват оплаквания от повишение на телесната температура, повишена слабост и неразположение, втрисане и главоболие.

При 90% от хората се присъединяват запушен нос, а също и запушен нос, а също и гнойно-хеморагичен секрет от носа.

При преглед може да се установи, че лигавиците на горните дихателни пътища са покрити с дълбоки язви.

Същите дефекти се откриват в устната кухина и в слуховия проход.

При увреждане на очите възникват симптоми, сигнализиращи за възникване на възпалителен процес в различните отдели на очната ябълка. Най-често на роговицата първично се появява дълбока язва.

Всичко това се съпровожда с постепенно намаляване на остротата на зрението, до пълна слепота, а също и до издуване на очната ябълка напред.

Диагностика и лечение на болест на Вегенер

Диагнозата се поставя въз основа на съпътстващата клинична картина в съвкупност с редица изследвания. Задължително се назначава общо и биохимично изследване на кръвта, пълна кръвна картина. Важен момент е назначаването на имунологично изследване.

Лечението на болестта на Вегенер се провежда с помощта на имуносупресивни препарати. На болния се назначават цитостатици с помощта на кортикостероиди.

Болест на Вегенер – симптоми и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 28, 2018 18:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи